28. jun 2024 17:18

Ispraćen kontingent Vojske Srbije u mirovnu operaciju UN u Libanu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD  - Vojna svečanost povodom ispraćaja novog kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu održana je danas u kasarni "Knjaz Mihailo“ u Nišu.

U sastavu kontingenta, koji će narednih šest meseci biti deo Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu, su pešadijska četa iz Treće brigade kopnene vojske, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oni će u zoni operacije izvršavati odgovorne zadatke na očuvanju mira i time nastaviti dugu tradiciju učešća naše vojske u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, započetu pre 68 godina baš na Bliskom istoku.

Service Photo Gallery

Na današnjoj svečanosti, komandiru pešadijske čete majoru Igoru Saviću državnu zastavu je uručio načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković, izražavajući pritom uverenje da će i ovaj kontingent savesno i odgovorno izvršavati dodeljene zadatke u misiji i na taj način dostojno predstavljati našu zemlju i vojsku u međunarodnom okruženju.

Ispraćaju su prisustvovali i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, komandant Treće brigade kopnene vojske pukovnik Vladan Milosavljević, predstavnici jedinica Vojske Srbije, te rodbina i prijatelji vojnika i starešina koji odlaze u mirovnu operaciju.

Pripadnici Vojske Srbije otpočeli su učešće u ovoj mirovnoj operaciji 21. decembra 2010. godine. Osim pešadijske čete, koja zadatke izvršava u sastavu španskog bataljona, štabnih i specijalističkih oficira, Vojska Srbije u ovoj misiji angažuje i vod za zaštitu snaga u okviru italijanskog kontingenta.