3. jul 2024 16:22

Gujon: DRI demantovala navode RSE, dokaz da su napadi politički motivisani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gujon: DRI demantovala navode RSE, dokaz da su napadi politički motivisani

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je Državna revizorska institucija (DRI) danas demantovala navode pojedinih medija, a koji su, kako je naveo, imali za cilj demonizovanje srpskih udruženja iz regiona predstavljajući ih kao desničarske organizacije.

On je naveo da su u pitanju "lažni navodi Radija Slobodna Evropa, koje su preneli N1, Danas i slični mediji".

Gujon navodi i da DRI u demantiju podvlači da navodi Radija Slobodna Evropa "da je ranijim uplatama Uprave za dijasporu bila otežana kontrola trošenja sredstava" nisu tačni, jer u Izveštaju o reviziji takav tekst uopšte nije naveden.

"DRI dalje ističe da su 'u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Beograd za 2023. godinu, tabelarno navedeni podaci o 342 nosioca projekata, kojima su odobrena i preneta sredstva po sprovedenim konkursima i ne postoje podaci iz kojih 'proizilazi' da se radi o 'desničarskim organizacijama povezanim i sa partijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića'", ukazao je Gujon.

On je naveo i da DRI u svom reagovanju zaključuje da se pogrešnim tumačenjem njihovog izveštaja i netačnim navođenjem, čitaoci dovode u zabludu čime se nanosi šteta ugledu ove važne i nezavisne institucije.

“Niko od navedenih medija, koji su širili lažnu vest nije objavio naš demanti, iako je to njihova obaveza prema Zakonu Republike Srbije o Javnom informisanju i medijima. Ti isti mediji nam godinama unazad drže pridike o slobodi medija i poštovanju pravne države“, naveo je Gujon, saopšteno je iz Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

On smatra i da nema slobode medija kad se mediji ponašaju kao zatvoreni propagandni organi koji se oglušuju o činjenice, svesno izvrćući izveštaje državnih organa, i bez mogućnosti za optuženog da se odbrani od njihove hajke.

“Kao političar ću se uvek zalagati za što veću medijsku slobodu u Srbiji i boriti protiv lažnih vesti koje ugrožavaju naše pravo da budemo nepristrasno informisani. Pogotovo kada te lažne vesti plasiraju moćni međunarodni medijski konzorcijumi koji nastupaju sa svojih moralnih visina, a protiv srpskih interesa. Istina je zajedničko dobro koje moramo svi da branimo”, zaključio je Gujon.

Državna revizorska institucija demantovala je danas navode pojedinih medija da iz revizije finansijskih izveštaja Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu proizilazi da su na konkursima odobravana sredstva i desničarskim organizacijama povezanim sa vladajućom strankom i istakla da je reč o netačnim tvrdnjama.

Državna revizorska institucija je na svom sajtu reagovala na tekst koji je objavljen na portalu Radio Slobodna Evropa 1. jula 2024. godine pod nazivom "Donacije za desničarske organizacije iz Uprave Srbije za dijasporu koju je vodio Arno Gujon".

DRI navodi da je u pomenutom tekstu navedeno - "Novac je uplaćivan i desničarskim organizacijama, od kojih su neke povezane i sa partijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića", te da - "to proizilazi iz podataka DRI o izveštaju o radu Uprave za saradnju sa dijasporom Vlade Srbije".

"U Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Beograd za 2023. godinu, tabelarno su navedeni podaci o 342 nosioca projekata kojima su odobrena i preneta sredstva po sprovedenim konkursima i ne postoje podaci iz kojih 'proizilazi' da se radi o 'desničarskim organizacijama povezanih i sa partijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića'", navela je DRI.

(Kraj) /dž