8. jul 2024 13:02

Položeni venci povodom obeležavanja 82. godišnjice smrti Luja Franša d’Eperea

Izvor: TANJUG

podeli vest

Položeni venci povodom obeležavanja 82. godišnjice smrti Luja Franša d’Eperea

Foto: Shutterstock.com/Jan van Dasler, ilustracija

BEOGRAD - Predstavnici Federacije mladih Srba Evrope i ambasade Francuske u Srbiji položili su danas venac na Spomenik Luja Franša d’Eperea u Beogradu, povodom 82. godišnjice od smrti francuskog maršala.

Polaganju venaca prisustvovali su francuski ataše pukovnik Pjer Dežu, istoričar Stanislav Sretenović, predstavnici Federacije mladih Srba Evrope, predstavnici ambasade Maroka, kao i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Pre polaganja venaca intonirane su himne Srbije i Francuske.

Francuski ataše Pjer Dežu rekao je da je od izuzetne važnosti da mladi održavaju sećanje na Luj Franša d’Eperea, kao i da neguju prijateljstvo između Srbije i Francuske.

"Maršal je simbol bratstva između naša dva naroda koje je bilo ujedinjeno u teškim, ali i u lepim trenucima", rekao je Dežu.

Istoričar Sretenović naveo je Srbi vole i poštuju maršala Luj Franša d’Eperea i zato jer je učestvovao u oslobođenju Beograda 1. novembra 1918. godine, zato što je potpisao prvo primirje u Velikom ratu u Solunu, kao i zato što je učestvovao u proboju Solunskog fronta 1918. godine.

Povodom 82. godišnjice od smrti Luj Franša d’Eperea, u Ustanovi kulture Božidarac od 19.00 časova biće priređeno predavanje o ovom vojskovođi.

Predavanje će održati Stanislav Sretenović, istoričar, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, profesor po pozivu na Sorboni i predavač na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.