8. jul 2024 13:13

Dejan Miletić: Učešće kadeta prirodan čin koji je najavljen i ispraćen svim dokumentima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da je učešće kadeta Vojne i Policijske akademije u obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari, prirodan čin koji je najavljen i ispraćen svim dokumentima, istakavši da se ne radi o vojsci nego o kadetetima, koji se obučavaju da budu u vojsci.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da mora da se utvrdi ko je odobrio "ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH", Miletić je za Tanjug rekao da je jasno da u BiH postoje snage koje bi želele da dođe do dodatne eskalacije i podizanja tenzija.

"Imali smo da se rezolucija u UN koristi kao način za stvaranje što većeg razdora između Bošnjaka i Srba, imamo situaciju zloupotrebe institucija BiH u interesu jedne strane, bošnjačke, koja je na sve načine gledala da se suprotstavi interesima srpskog naroda i RS vezano za rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici", naveo je on.

Intext service Video

Miletić kaže i da ovakve reakcije iz BiH nisu iznenđujuće jer tendencije jesu da se narodi u regionu što više udalje jedni od drugih, napomenuvši da to zdušno podržava međunarodna zajednica, pre svega administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, Nemačka, Velika Britanija.

Govoreći o učešću Srbije na godišnjem samitu NATO-a u Vašington, Miletić je ocenio da nema nikakve dileme da će Srbija nastaviti sa politikom vojne neutralnosti, istakavši da je indikativno primetiti da svi lideri širom Evrope imaju deficit kredibiliteta, odnosno umanjenu podršku svojih građana.

"Kakav je kredbilitet Bajdena u celoj toj priči oko NATO-a, rata Ukrajine i Rusije i svega što se dešava. Sve je pod znakom pitanja, ali ono što nije pod znakom pitanja to je da Srbija striktno vodi računa da se ne opredeljuje ni na jednu stranu, da poštuje ulogu NATO-a na Kosovu", izjavio je on.

Intext service Video

Iako smatra da je uloga NATO-a na Kosovu i Metohiji daleko od idealne i od onoga što bi trebalo da bude, Miletić napominje da određena koordinacija i dobra saradnja koju Srbija ima sa NATO-om postoji, što je garant bezbednosti srpskom narodu i stabilnosti na KiM.

"Veliko je pitanje da li će novembarski izbori u Americi potvrditi sve to što će na ovom samitu dešavati. Ukoliko dođe do promena, to je sve mačku o rep", poručio je on.