9. jul 2024 11:19

Miloš Laban: Susretima sa liderima Orban šalje poruku da postaje centralna ličnost u EU

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Politički analitičar Miloš Laban smatra da mađarski premijer Viktor Orban susretima sa svetskim liderima i mirovnom inicijativom za Ukrajinu šalje poruku Evropi i svetu da postaje centralna ličnost u EU.

Laban je za Tanjug rekao da je Orban, verovatno u dogovoru sa ljudima i sa zapada i sa istoka koji ne žele javno da se eksponiraju, na sebe preuzeo tu inicijativu, vrlo uspešno, jer je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a nakon toga i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Otišao je i u Kinu i to u nenajavljenu posetu, znate šta znači u Kini nenajavljena poseta da vas neko primi. To je nezamislivo, velika država sa nezamislivim obavezama njenog predsednika. Vidimo da je i premijer Indije došao u Moskvu. Orban sad u svojstvu premijera Mađarske prisustvuje i samitu NATO-a u Vašingtonu. Kada pogledate sve te događaje, možemo samo da se nadamo da će nešto dobro da ispadne", kaže Laban.

Intext service Video

Na pitanje do kakvih problema u Francuskoj i Evropi može da dovede to što ni jedna grupacija na izborima u Francuskoj nije osvojila većinu potrebnu za formiranje vlade, Laban kaže da je najopasnije lepljenje etiketa koje ne odgovaraju realnosti jer, kako je naveo, desnica u Francuskoj koju predvodi Marin le Pen nije ultradesnica, već su to francuski suverenisti čija je glavna ideja Francuska Francuzima.

Intext service Video

Prema njegovim rečima, ultralevičari nisu nikakvi "ultraši" već je to normalna pojava u Francuskoj koja tradicionalno ima jaku levicu.

Laban kaže da očekuje saradnju lidera levičarske koalicije Novi narodni front Žan-Luk Melanšona i desnice Marin le Pen, jer su i jedni i drugi za promenu vlasti i protiv su predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Intext service Video

Kako je naveo, ono što je zajedničko i za levicu i za desnicu, jeste što traže promenu u Francuskoj i da se Francuska vrati Francuzima kako bi oni donese odluke, a ne neko sa strane iz finansijskih centara moći.

Komentarišući izbore u Velikoj Britaniji i pobedu laburista, Laban je rekao da novi premijer Velike Britanije Kir Starmer počinje da liči na neku ličnost koja odslikava britansko društvo i ocenio da prethodnici sadašnjeg premijera nisu odgvarali imidžu Velike Britanije i njenom ugledu u svetu.

Intext service Video

"Nekome sadašnji premijer Velike Britanije izgleda previše birokratski, imao je i takvu karijeru, ali u krajnjoj liniji, za samu Veliku Britaniju je najbolje da ima takvog premijera koji odslikava njihovo društvo, koji je otvoren za sve tendencije u britanskom društvu", smatra Laban.