9. jul 2024 12:46

Vulin: Ako vam je do dejtonske BiH ili se pridružite ili se razdružite

Izvor: TANJUG

Foto: OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ANTON ANTANASIJEVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin poručio je danas povodom novih napada Slobodne Bosne da on brani politiku BiH i da ako im je do dejtonske BiH stalo trebalo bi da se pridruže ili da se razdruže.

"Čim nekom funkcioneru SAD pojasnim da su Srbi, bez obzira kojoj veri pripadali, slobodan narod koji sam odlučuje napadne me Slobodna Bosna. A da su stvarno slobodni i da im je do Bosne trebali bi da me podrže, jer branim i politiku BiH", naveo je Vulin komentarišući novi napad portala Slobodna Bosna.

Vulin je ukazao da i BiH i Srbija smatraju da je Kosovo lažna država, obe države odbijaju da postanu članice NATO pakta, i obe države su protiv uvođenje sankcija Rusiji.

"Ali za Slobodnu Bosnu BiH je samo ono što nisu Srbi, a politika BiH nije ono što se stvara na osnovu Dejtona već samo ono što kažu bošnjački članovi predsedništva BiH", ocenio je Vulin i poručio:

"Koliko god da se nervirate zbog slobodarskog duha Srba, dokle god je RS u okviru Dejtonske BiH, ni Sarajevo neće priznati tzv. Kosovo, BiH neće u NATO, a ni Rusiji se neće uvoditi sankcije. Zato gospodo ako vam je do dejtonske BiH ili se pridružite ili se razdružite".

Slobodna Bosna tvrdi da je Vulin "u strahu od Kremlja očajan" i da za sve pokušava da okrivi O'Brajena i da Kremlju pokušava da opravda navodni izvoz srpskog oružja u Ukrajinu u vrednosti od 800 miliona evra.

Vulin je ranije ocenio da O'Brajen zna da Srbija ne učestvuje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini i da zato njegov "pakosni pokušaj svađanja Srbije sa Rusijom ne može da uspe".

Vulin je ukazao da je značenje principa teritorijalnog integriteta da su granice nepovredive i to važi za sve zemlje ili ne važi ni za jednu, i ocenio da priznanjem tzv. Kosova SAD i ostale zemlje koje su agresijom na Srbiju ubile međunarodno pravo pokrenule su procese koji su nezaustavljivi i za koje niko ne može reći gde će se iskazati.

"Naoružavati tzv. Vojsku Kosova i govoriti o miru je kao pustiti zmiju u kolevku i pričati o ekologiji, baš kao što se ne može pozivati na Dejton a pretiti ukidanjem RS ili glasati za rezoluciju o Srebrenici i tvrditi da nije usmerena protiv Srba. Srbija ne učestvuje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini, gospodin O'Brajen to zna, i zato njegov pakosni pokušaj svađanja Srbije sa Rusijom ne može da uspe", izjavio je Vulin komentarišući izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O'Brajana da su saradnja i podrška Ukrajini od životnog značaja jer Ukrajina brani osnovni princip teritorijalnog integriteta i pozdravlja ono što Srbija radi čineći svoje oružje dostupnim čime pomaže Ukrajini da odbrani suštinski princip međunarodnog prava.

Vulin je istakao da ukoliko se bilo šta od srpskog oružja nađe na bojištu to je kršenje svake međunarodne procedure kojom se garantuje da će oružje završiti tamo gde je ugovorom predviđeno, a ni jednim ugovorom nije predviđena Ukrajina.

"Srbija je da bi sprečila zloupotrebe uvela i obavezu kupca da garantuje da bez saglasnosti Srbije neće biti ustupanja ili preprodaje oružja trećim stranama. Srbija je izabrala da vodi samostalnu politiku i politiku vojne neutralnosti i gospodin O'Brajan nema prava da tumači šta smo mi izabrali a posebno ne da govori u ime Srbije. Ima na Balkanu dovoljno zemalja koje mu to dopuštaju, Srbija nije jedna od njih", poručio je Vulin.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je juče da rizik na Balkanu predstavljaju, kako je rekao, "lokalne bitke" koje prerastaju u politički konflikt i utiču na ceo region.

On je to rekao za Tanjug na pitanje kako vidi bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, pre svega na Kosovu i Metohiji i istakao da region pripada Evropi i da treba tu da bude.

"Primarni rizik je sever Kosova i i pretnja otcepljenja jednog dela BiH. Kfor, ali i Eufor u BiH su tu da spreče male lokalne bande. Imamo dobru saradnju sa srpskim i kosovskim vlastima u pokušaju da se reše rizici nasilja na severu i mislim da imamo šanse za političke procese koji će rešiti uzroke nasilja", rekao je O'Brajan.

Na pitanje zašto SAD podržavaju tranziciju tzv. KBS na standarde NATO-a i zbog čega je Prištini dozvoljeno da nabavlja dronove, kada po rezoluciji SB UN 1244 jedina oružana snaga koja sme da deluje na Kosovu i Metohiji jeste KFOR, O'Brajan je rekao da je rezolucija 1244 uspostavila proces za razgovor o budućnosti Kosova.

"Taj proces je doveo do nezavisnosti Kosova. Kosovo ima pravo da brani svoju teritoriju bez ugrožavanja suseda. U celini to je korak napred ka stabilnosti u regionu i za to će imati podršku SAD", rekao je O'Brajan.