10. jul 2024 11:00

Vučić: Studenica je posebno mesto, na kojem se prepliću naša prošlost i budućnost

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KRALJEVO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas manastir Studenica i tom prilikom je poručio da je to posebno mesto, na kojem se prepliću srpska prošlost i budućnost.

"Na mestu istorije, u zadužbini Stefana Nemanje i istočniku vladarske loze Nemanjića, izvorištu države i vizije onoga što Srbija danas jeste i što će tek biti. Zahvalan sam starešini manastira Studenica ocu Tihonu na toplom dočeku i mudrim rečima koje su u svemu na tragu prvog arhiepiskopa srpskog, Svetoga Save. Molimo se za mir, bratsku slogu i napredak naše Srbije, dok se sa ponosom i osećajem ogromne odgovornosti sećamo legata naših slavnih predaka", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Kao i Studenica, dodao je predsednik, Srbija je bila često napadana i rušena, ali i sa mnogo pažnje i ljubavi ponovo građena, obnavljana i oživljavana.

Intext service Video

"Zato je ovo posebno mesto na kojem se prepliću naša prošlost i budućnost, predački zaveti i putokazi za potomke - da ne izneverimo njihov san o snažnoj i slobodarskoj Srbiji, da budemo ponosni i dostojanstveni u borbi za mir i slogu sa svima koji žele da zajedno gradimo dobru budućnost za generacije koje dolaze. Sa tog časnog i teškog puta ne smemo da skrenemo. Živela Srbija", poručio je predsednik.

Vučić u poseti manastiru Studenica

Predsednik Vučić istakao je da je rekonstruisani put Studenica - Rudno važan za meštane i sve koji hoće da posete tu srpsku svetinju.

Vučića je dočekao iguman manastira arhimandrit Tihon i upoznao ga sa istorijatom i kulturnim i verskim znamenitostima manastira. Vučić je je zahvalio na gostoprimstvu i rekao da je država rekonstruisala put Studenica-Rudno kako bi ljudi koji tu žive ostali na svojim ognjištima.

Predsednik je rekao da su možda dvojica igumana od poslednjih 60 godina toliko uradili za manastir, u koje ubraja i oca Tihona, kao možda i najvećeg i najvažnijeg.

Service Photo Gallery

"Uradili su mnogo za studenički kraj, ne samo za Studenicu, i privukli mnogo ljudi. Mi nismo imali ekonomsko opravdanje, da budem sasvim iskren, da radimo put do manastira, jer prođe jedan ili nijedan automobila za pola sata, a do Rudnog još manje. Ali je to važno da nam ostane narod na svojim ognjištima", rekao je Vučić.

Naveo je da je put važan kako bi i svi ostali koji dolaze mogli da vide Studenicu.

"Želimo da pokušamo na svaki mogući način da utičemo na ljude, da saznaju više o svojoj prošlosti, o svojoj istoriji, o svojoj budućnosti u krajnjoj liniji i verujem da će to biti nešto dobro za nas. Hoću da zahvalim od srca na divnom gostoprimstvu i na tome što sa puno pažnje i ljubavi održavate jednu od naših najvećih svetinja", rekao je on.

Na putu Studenica - Rudno, napravljen je novi most preko reke Brevine, na mestu starog mosta, koji je u julskim poplavama prošle godine teško oštećen. Novi most dug je 11,5 metara, a širok 5,5 metara i na njegovoj izgradnji su radili radnici JP "Novi Pazar Put".