10. jul 2024 12:26

Delegacija SNS doputovala u posetu Kini

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SNS

BEOGRAD - Delegacija Srpske napredne stranke predvodjena članovima Predsedništva Petrom Petkovićem i Nemanjom Starovićem u kojoj je još 20 članova stranke doputovala je u službenu stranačku posetu Narodnoj Republici Kini gde će imati više sastanaka sa visokim predstavnicima Komunističke partije Kine, partijskim zvaničnicima i ministrima.

Srpsku delegaciju u Pekingu je dočekala direktorka Biroa za Evroazijske poslove Medjunarodnog odeljenja Centralnog komiteta KPK, gospodja Vang Min, koja je istakla da je uverena da će poseta biti sadržajna i dati dodatan zamah produbljivanju odnosa dve zemlje, saopšteno je iz SNS.

Tom prilikom, Petković je zahvalio kineskim prijateljima na prijemu i toploj dobrodošlici, istakavši da se još jedna u nizu stranačkih poseta realizuje na inicijativu koju su još 2019. godine pokrenula dva predsednika Aleksandar Vučić i Si Djinping.

Service Photo Gallery

"Do ove posete dolazi nakon veoma uspešne i značajne posete predsednika Sija Srbiji. Važno je da unapredjujemo našu medjupartijsku saradnju i usvajamo primere dobre prakse na obostrano zadovoljstvo”, naveo je Petković.

Delegacija je prvog dana posete obišla Kineski državni arhiv publikacije i kulture gde je imala prilike da se upozna sa bogatim kulturnim, književnim, umetničkim nasledjem najstarije civilizacije na svetu.

"Ovaj arhiv je otvoren na inicijativu predsednika Narodne republike Kine, predsednika Si Djinpinga, kao mesto spoja arhivske galerije, biblioteke, muzeja, umetnosti. Predstavlja riznicu kineske kulture i prostire se na 380.000 metara kvadratnih, a u planu je da se otvori više manjih arhivskih objekata širom Kine - istakao je direktor Državnog arhiva publikacije i kulture Liu.