10. jul 2024 13:02

Vučić: Svakome ko prati šta radi Srbija je jasno da nismo ničiji pioni

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

RUDNO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je svakome ko prati šta radi Srbija jasno da naša zemlja nije ničiji pion, ni američki, ni ruski, niti bilo koga drugog.

On je tako odgovorio na pitanje novinara posle obilaska mesta Rudno da prokomentariše navode bivšeg američkog i NATO generala Veslija Klarka da je Srbija ruski pion na Balkanu i da Vučić želi da stvori Veliku Srbiju.

"Moja poruka gospodinu Klarku je - svako ko prati šta radi Srbija, jasno mu je da mi nismo ničiji pioni. Ali kako nismo ruski, tako nismo ni američki. I nikada nećemo biti. Niti bilo čiji drugi. Ovde živi slobodarski narod, koji je uvek poštovao, više od svega cenio i ginuo za svoju slobodu. Jer je znao da nema preče stvari od slobode. Sloboda je od svih stvari najpreča. I to bi bilo dobro, da je tu lekciju još i 1999. savladao... Srbija neće da služi nikome. I ni jednoj velikoj sili. Srbija će da služi samo svom narodu", poručio je Vučić.

Kako je rekao, Vesli Klark je ostavio svoj "neizbrisiv" trag na Balkanu, koji nisu bili ni putevi ni pruge, već, kako je istakao, ubijanje srpskog naroda i dece tokom agresije 1999. godine.

Vučić je dodao da se on uvek direktno obraća i da nema portparola i naveo da bi, da mu je ideja da stvara Veliku Srbiju, on to jasno rekao.

"Meni je drago da oni uživaju u napadima na Srbiju, to znači da smo osnažili i ojačali. I da pri tome moraju da se služe neistinama, jer to vam je dodatni dokaz da su prilično nemoćni u svojoj mržnji i lošem odnosu prema našoj zemlji", ocenio je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je kazao kako je NATO bombardovanje 1999. bila intervencija da se spreči etničko čišćenje Albanaca na Kosovu i Metohiji, Vučić je odgovorio da je Bajden rekao ono što je zvanična interpretacija svih zapadnih sila koje su učestvovale u agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Nisam ja čovek koji bi po tom pitanju i po bilo kojem drugom pitanju mogao tim velikanima da držim lekcije, ali imam jedno pitanje - koje je više oblik društvene svesti, moral. A dobro ako ste tad sprečavali etničko čišćenje, iživljavajući se na jednoj maloj zemlji, nad jednim malim narodom, vas 19, velikih, moćnih i jakih, pa kako isto tako vam ne pada na pamet da se iživljavate i da uđete odmah da napadnete Rusiju kad je ušla na teritoriju suverene međunarodno priznate Ukrajine, pa da ih uništite i da sprečite osvajanje teritorije, sve to što o njima govorite", rekao je Vučić.

On je upitao kako to kad Rusija upadne u Ukrajinu zapadne sile kažu da je to agresija, a kad oni upadnu na teritoriju Srbije, onda to za njih nije agresija, nego je spasavanje.

"Čega? Koga? Ali dobro, to su istorijska pitanja, nama su potrebni dobri odnosi sa svima. Gradićemo ih i sa Amerikancima i sa Rusima. Osim što ih molim da jednu malu lekciju o Srbima i Srbiji nauče, to je da slobodu volimo više od svega i da ne želimo da budemo ponizni i da se dodvoravamo bilo kome", zaključio je Vučić.