11. jul 2024 12:46

Damnjanović: Zaštita zakonitosti obaveza i građana i funkcionera

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/LAZAR NOVAKOVIĆ

KRAGUJEVAC – Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović sastao se u Kragujevcu sa gradonačelnikom Kragujevca i 18 predsednika opština iz Šumadijskog, Pomoravskog, Moravičkog i Rasinskog okruga koje obuhvata kragujevačka Podružna kancelarija ove Agencije.

Uspostavljanjem tri podružne kancelarije – u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – Agencija za borbu protiv korupcije nastoji da bude što bliža zainteresovanima za njihove usluge.

"Jedna od tema jeste plan integriteta, tu ima i obuka koja se tiče etike i iintegriteta, što je veoma bitno s obzirom da se neke opštine konstituišu a u nekim gradovima se menja struktura javnih funkcionera", rekao je Damnjanović, koji je prošle nedelje održao sastanak u Nišu.

Intext service Video

Prema njegovim rečima, agencija kao nezavisno regulatorno telo pruža obuke, brine o prevenciji, a trudi se da svaki javni funkcioner, građanin, organizacija civilnog društva i svako ko je zainteresovan za bilo šta iz domena agencije to i dobije od nje, kako bi svojim prisustvom pokazala da žele da radi sa građanima i sa javnim funkcionerima, sa ciljem da pomogne da ne dođe do kršenja zakona.

On je poručio da građani mogu da svrate do kancelarije, da dobiju podatke koji su im potrebni, da dobiju pomoć koja bi im eventualno potrebna kako bi ispunili svoje obaveze prema nama.

"Tu ima izveštaja o imovini, ima mišljenja koja se traže od nas, ima saglasnosti koje se traže od nas, plus integritet, plus zakon o lobiranju, i tako dalje. Tu je i kontrola finansiranja političke aktivnosti, tu su i stranke koje sada podnose nama godišnje izveštaje i izveštaje nakon kampanje”, naveo je Damnjanović, direktor Agencije za sprečavanje korupcije tokom boravka u Kragujevcu.