11. jul 2024 13:07

Usvojen Predlog zakona o finansiranju izložbe muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne izložbe u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj kao mesta sećanja na žrtve s teritorije bivše Jugoslavije u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau.

Imajući u vidu da je Državni muzej Aušvic-Birkenau jedan od centralnih istorijskih spomenika u Evropi u jednom od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva, ova inicijativa ima za cilj da doprinese promociji dijaloga, mira i pomirenja u regionu, razvijajući inovativne i kreativne pristupe očuvanju kulture sećanja, saopštila je Vlada Srbije.

Na današnjoj sednici doneto je i Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja sportiskinji Nevenki Onose povodom osvojene bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu - džudo, održanom u Beogradu 2006. godine, kao i sportiskinji Nadi Matić za osvojenu srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama, u paraolimpijskoj sportskoj disciplini stoni tenis u Rio de Žaneiru 2016. godine, dodaje se u saopštenju.