11. jul 2024 15:29

Vučević: Vlada nije donela nikakvu odluku da Rio Tinto dobije subvencije iz budžeta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Vlada nije donela nikakvu odluku da Rio Tinto dobije subvencije iz budžeta

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

GROCKA - Premijer Miloš Vučević je rekao danas da je litijum ekonomska i geopolitčka prednost Srbije, kao i da vlada nije donela nikakvu odluku da kompanija Rio Tinto dobije subvencije iz budžeta.

Odgovarajući na pitanje da predstavnici vlasti govore građanima da će biti bogati kao Norvežani zahvaljujući litijumu, a da sve vreme prećutkuju da kompanija Rio Tinto računa na subvencije iz budžeta, kaže da Vlada Srbije nije donela nikakvu odluku i da ne može da prejudicira bilo šta što može da se desi u narednom periodu.

"Kada budemo otvarali proces, mi ćemo vrlo jasno razložiti zašto smo nešto uradili. Nikada ne pričamo o pozicijama i pravu nijedne privatne kompanije, pa ni o Rio Tintu, jer su za mene najvažniji građani. Mene jedino interesuje šta je ekonomski, politički, ekološki, zdravstveni interes Srbije, a mislim da je litijum naša prednost. I ne samo ekonomski, nego i politički, tačnije geopolitička prednost", istakao je on. 

Da li će oni da konkurišu i da li će uopšte da rade i da li će da konkurišu za subvenciju, dodaje, to ćemo da vidimo. 

"Nije doneta odluka da su dobili subvenciju, niti sam ja video zahteve kod ministarke privrede, kod koje inače dolaze zahtevi za subvencije", rekao je Vučević. 

Ne mogu sami sebe da prijave oni koji su odgovorni za napad na Vučića 2015.

Premijer je izjavio danas da neće nikada pronaći odgovorne za napad na Aleksandra Vučića 2015. godine u Potočarima  gde je otišao kako bi odao poštu žrtvama jer su odgovorni upravo oni koji bi trebalo da pronađu krivce.

Vučević je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da Vučić pre devet godina, kao predsednik vlade, kada je otišao u Potočare da bi odao poštu žrtvama umalo nije linčovan i pitanje koji je razuman odgovor što za to niko nije odgovarao, kao i to što ni iz međunarodne zajednice koja stalno poziva na poštovanje žrtava niko ne traži odgovornost za napad na predsednika Vučića koji je upravo to hteo da pokaže.

"Što se tiče pitanja odgovornosti ili nepostojanja odgovornosti onih koji su napali tada predsednika Vlade Srbije, a danas predsednika Republike  2015. godine u Srebrenici - neće nikada ni pronaći odgovorne, pošto oni koji bi trebali da pronađu odgovorne, ti su odgovorni", naglasio je Vučević odgovarajući na pitanja novinara na obeleževanju Porodičnog dana vinogradara i voćara u Grockoj. 

Dodao je da ne mogu sami sebe da prijave ti koji su odgovorni.

Dozvoljena su različita mišljenja, Vesić i Šapić biće tema za stranačke organe

Vučević je izjavio danas da su različita mišljenja bilo koga u Srpskoj naprednoj stranci dozvoljena, pa tako i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, kao i da će to biti tema za stranačke organe posle letnje pauze.

"Različita mišljenja su dozvoljena, a sukobi mogu da budu tema za stranačke organe, tako da je moj odgovor na sve ono što smo čuli, ne samo po pitanju Šapića i Vesića i bilo koga drugog u SNS, da će to biti tema za Predsedništvo i Glavni odbor koji ću kao predsednik stranke zakazati odmah posle letnje pauze", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje novinara u Grockoj kako komentariše nesuglasice i sukob između Vesića i Šapića.

Dodao je i da će na Glavnom odboru analizirati i izborne rezultate zajedno sa koalicionim partnerima. 

"Onda ćemo na tom nivou ili u tom formatu dati priliku da svako kaže šta misli. Ne očekujem da svi moraju isto da misle, i da samo klimaju glavom, svako ima svoj stav, ali svi moraju da se drže onoga što je politika stranke, inače nisu deo te stranačke organizacije, a do donošenja te odluke svi mogu da kažu šta misle", rekao je Vučević. 

Danas nije dan za odgovore Bećiroviću, a izrekao je svašta

Premijer je istakao da je u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zaključio da danas neće odgovarati predsedavajućem Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću na optužbe koje je izneo na račun Srbije u Memorijalnom centru Potočari.

"Što se tiče izjave Bećirovića ja sam neposredno pre dolaska imao nešto duži telefonski razgovor sa predsednikom Republike, zajednički smo zaključili da danas ne odgovaramo Bećiroviću, danas nije dan za odgovore na ono što je izrekao, a izrekao je svašta. Sutra će dobiti odgovor i od predsednika i od vlade. Danas ćemo se suzdržati poštujući o kakvom je danu reč", rekao je Vučević novinarima u Grockoj.

Vučević je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu Bećirovića koji je danas u Memorijalnom centru u Potočarima optužio Srbiju, odnosno, kako je rekao "velikosrpske protagoniste" da prete nestankom države i getoiziranjem Bošnjaka na 25 odsto teritorije države, pozivajući se na deklaraciju Srpskog sabora, koju je nazvao Vučićevom deklaracijom, kao i to da se BiH nalazi pred vratima članstva u NATO.

"Što se tiče odluke bilo koje države da bude članica nekog vojnog saveza, alijanse ili da ne bude, to je suvereno pravo svake države. Mi se kao Srbija ne mešamo, ta je odluka na institucijama BIH, uz samo malu opasku, da takva odluka mora biti doneta u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da svi koji odlučuju i narodi i entiteti moraju biti uključeni u to, a kakvu će odluku doneti to je na građanima, na narodima, na entietima, na institucijama BIH", rekao je Vučević.