12. jul 2024 12:03

Predstavljene poštanske marke "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljene poštanske marke "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske"

Foto: TANJUG/STARHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Pošta Srbije predstavila je danas, u saradnji sa ambasadom Francuske i Francuskim institutom, izdanje prigodnih poštanskih maraka "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske".

Na svečanosti u Francuskom institutu, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković je uručio specijalno izdanje maraka ambasadoru Francuske Pjeru Košaru i direktoru instituta Stanislasu Pjereu.

U svom obraćanju, Košar je istakao da se izdavanjem prigodnih maraka slave međusobne odnose koji sežu u davnu prošlost.

"Kad pogledamo ove divne marke vidimo da one zaista predstavljaju ono što karakteriše naše odnose. Imate reference na vrednosti republike, ali i na Prvi svetski rat, kada su se naši odnosi razvijali kroz prijateljstvo", istakao je Košar.

Prema njegovim rečima, tokom oslobađanja od turske vlasti Francuska je uvek bila uz Srbiju.

Košar je naveo da su ideje prosvetiteljstva i Francuske revolucije inspirisale su srpske državnike, a zauzvrat njihova borba za nezavisnost francuske stvaraoce poput pesnika Alfonsa de Lamartina (170-1869) i pisca Viktora Igoa (1802-1885).

"Kakve god bile teškoće i nesporazum u prošlosti znali smo kako da održimo i obogatimo naše odnose i učinimo ih plodonosnim", naveo je ambasador.

Košar je naglasio da su to pokazalea poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona 2019. Srbiji i poseta predsednike Srbije Aleksandra Vučića u aprilu ove godine Parizu.

"Idemo dalje u održavanju dobrih i prijateljskih odnosa", naglasio je Košar.

Anđelković je poželeo Francuskoj da bude dobar domaćin predstojećih Letnjih olimpijskih igara u Parizu, ocenivši da je ta sportska manifestacije "putokaz da trebamo da živimo u miru".

Naglasivši da Srbija poštuje što Francuska čuva i neguje tradiciju, Anđelković je posebno pomenuo spomenik kralju Jugoslavije Aleksandru Karađorđeviću u Parizu, kao i groblje srpskih vojnika, koji su se uz francuske saveznike borili u Prvom svetskom ratu.

Anđelković je rekao da je način kako je dočekan Makron u Beogradu "pokazatelj odnosa koji traju i koji će nas nadživeti".

Diplomatski odnosi sežu u 1839. godinu, kada je otvoren prvi francuski konzulat u Kneževini Srbiji. Marke simbolizuje diplomatski jubilej, ali i trajne veze, bliskost i prijateljstvo, a izborom motiva naglašava značaj određenih istorijskih trenutaka i zajedničke vrednosti na kojima počivaju odnosi naših naroda i država.

Motivi na markama, vinjetama i kovertama su portreti kneza Miloša Obrenovića i kralja Luj - Filipa I, Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, rad vajara Ivana Meštrovića; crtež zdanja ambasade Francuske u Beogradu, i na njoj skulptura "Sloboda, jednakost, bratstvo".

Umetnički je marke realizovala grafičarka Pošta Srbije Marija Vlahović, uz stručnu saradnju ambasade Francuske.