12. jul 2024 12:29

Spasić: Nova zgrada Prirodnjačkog muzeja ne narušava parkovsko okruženje

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor Prirodnjačkog muzeja Srbije Slavko Spasić izjavio je danas da nova zgrada Prirodnjačkog muzeja, koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa "Parka prijateljstva" na Novom Beogradu, neće narušiti parkovsko okruženje već će se bukvalno utopiti u okruženje, istakavši da je dopirnos ove zgrade kulturnoj i naučnoj zajednici Srbije izuzetan.

Kako je naveo za Tanjug, nakon 130 godina Prirodnjački muzej će konačno dobiti adekvatan prostor da svoje zbirke, koje broje dva miliona predmeta skladišti na pravo mesto i da ih publici predstavi na pravi način, ne samo u maloj galeriji na Kalemegdanu, već na mnogo većem prostoru.

"Nova zgrada će izgledati kao blago zatalasana površina koja će na površini biti zatravnata, ona je inkorporirana u prostor. Sa prednje strane će biti prostor koji će gledati ka reci i koji će biti ulaz za publiku. Mi zidamo zgradu ne za današnje vreme, već za narednih 100 godina", objasnio je direktor Prirodnjačkog muzeja.

Intext service Video

Spasić kaže da će nova zgrada Prirodnjačkog muzeja mnogo doprineti kulturnoj i naučnoj zajednici Srbije, istakavši da je ovakva zgrada više nego potrebna široj stručnoj i naučnoj javnosti jer će se dobiti mnogo značajniji kapaciteti da se sačuvaju i izlože vredne zbirke, ali i da se sačine laboratorije, istraživački centri, radionice kako bi mladi zavoleli prirodne nauke.

Arhitekta Branislav Mitrović, čiji je autorski tim odneo prvu nagradu na arhitektonskom konkursu za novu zgradu Prirodnjačkog muzeja, izjavio je danas da je koncept ovog projekta bio kako da se ne devastira prostor od Brankovog mosta do Hotela Jugoslavija na koji su Beograđani navikli koji ima svoju istoriju korišćenja i tretmana.

Intext service Video

"S obzirom da se na tom prostoru nalaze veoma značajne kuće sprske arhitekture, Muzej savremene umetnosti i Palata Srbije, novim objektom bi ostvarili jedan drugačiji odnos. Mi smo se opredelili da sve te objekte na neki način minimiziramo, da se ne vide, što je i žiri prihvatio tako da mi imamo i muzej 21. veka kao ekstenziju Muzeja savremene umetnosti, i novi Prirodnjački muzej i akvarijum natkriveni pokrivačem od trave", objasnio je arhitekta za Tanjug.

Mitrović kaže da je još uvek rano govoriti o tehničkim izazovima jer je tek urađeno idejno rešenje, trenutno se radi idejni projekat koji je na neki način odsjaj onoga što investitor dodatno traži u odnosu na samo konkursno rešenje, nakon kog sledi projekat za izvođenje gde se uvode sve infrastrukturne pozicije koje će da rešavaju sva tehnička pitanja i izazove koji slede.