12. jul 2024 20:21

Pentagon: Saradnja Srbije i NATO-a je kamen temeljac odbrambenog odnosa

Izvor: TANJUG

Foto: Pentagon

VAŠINGTON - Saradnja Srbije s NATO-om je kamen temeljac našeg odbrambenog odnosa, koja omogućava da srpske oružane snage značajno doprinesu globalnoj bezbednosti kroz učešće u velikom broju mirovnih misija Evropske unije i Ujedinjenih nacija, izjavila je danas zamenica pres sekretara Ministartva odbrane SAD Sabrina Sing.

Ona je istakla da su dve zemlje povećale vojnu saradnju i da će broj zajedničkih vojnih događaja u 2024. uskoro dostići 100.

"To je povećanje od skoro 25 odsto u odnosu na prošlu godinu'', rekla je Sing, dodajući da to uključuje bilateralne obuke, multilateralne vežbe poput ''Platinastog vuka'' i druge posete na visokom nivou.

Intext service Video

Ona je istakla da će Srbija i SAD nastaviti da produbljuju saradnju kroz bilateralne i multilateralne vežbe, na obostranu korist.

Na pitanje Tanjuga o situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega na Kosovu i Metohiji, Sing je rekla da povećane tenzije u prethodne dve godine posebno ističu saradnju i partnerstvo SAD i Srbije, koji obezbeđuju regionalnu stabilnost.

''Nastavićemo da pratimo situaciju'', rekla je Sing.

Intext service Video