14. jul 2024 18:30

Milićević otvorio manifestaciju "Da ožive mionička sela kroz sabore, prela i posela"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević otvorio manifestaciju "Da ožive mionička sela kroz sabore, prela i posela"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ

MIONICA - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević otvorio je danas manifestaciju "Da ožive mionička sela kroz sabore, prela i posela" koja se održava u selu Donja Toplica kod Mionice.

U bogatom kulturno-umetničkom programu predstavile su izvorne pevačke grupe iz Srbije i Republike Srpske, folklorni ansambli, pevači amateri i svirači na našim nacionalnim instrumentima kao što su frula, dvojnice, gusle i gajde, saopšteno je iz Kabineta ministra bez portfelja.

"Ovakvi događaji su od velikog značaja za očuvanje naše kulturne baštine i tradicije. Oni nam pružaju priliku da se setimo našeg slavnog nasleđa i da ga prenosimo na mlade generacije", rekao je Milićević.

Naglasio je značaj jedinstvene izložbe posvećene opanku i srpskim junacima koji su u opancima prošli albansku golgotu ali se i vratili kao pobednici i oslobodioci.

"Izložba o opanku nas podseća na slavnu istoriju našeg naroda, daje nam snagu i inspiraciju da danas vodimo odgovornu i mudru političku borbu za napredak naše zemlje i našeg naroda gde god on živeo. Da ponosno i dignute glave istrpimo sve pritiske, ucene, kao i da sačuvamo mir i stabilnost. Da uvek imamo pred očima sliku srpskog vojnika u opanku, heroja kom je Srbija svetinja i koji glavu ne poginje i koji zna da nema života bez slobode", zaključio je ministar.