17. jul 2024 22:53

Čovek preživeo napad ajkule na Floridi zahvaljujući pomoći prijatelja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Vladimir Wrangel, ilustracija

MIAMI  - Podvodni ribolovac preživeo je napad ajkule kod ostrva Ki Vest na Floridi zahvaljujući prijatelju koji se suočio sa okeanskim predatorom, prenosi Fox njuz.

Hoze Abru, (37), rekao je lokalnim medijima da se bavio povdodnim ribolovom u blizi jednog grebena kod Ki Vesta kada ga je iznadila jakula i u ugrizla nekoliko puta.

Naglasio je da je imao sreće što je ribario sa prijateljem koji je doplivao do ajkule i zabio joj u čeljust svoju podvodnu pušku.

Nakon što je uplašio ajkulu, prijatelj je pozvao pomoć.

Abru je objasnio da je napad trajao desetak sekundi, a da ga je ajkula ugrizla za nogu i rame i pokušala da ga ugrize za grudi.

Rekao je da mu je jedina opcija da preživi bila da pobegne.

"U takvoj situaciji nemate vremena da se plašite. Samo treba da pobegnete od ajkule. To je jedina opcija”, naveo je on.

Pre mesec dana jedna ajkula na usmrtila je dve osobe severu Floride i teško povredila tineđžerku koja je sa majkom prvi put krenula na letovanje.

Pre sedam dana tinejdžer je zadobio teške povrede kada ga je ujela ajkula dok je vežbao tokom kampa za obuku spasilaca na Floridi.

Napad je usledio samo nekoliko dana nakon dva odvojena incidenta na plaži u Nju Smirna Biču, kada je ajkula 26-godišnjeg mladića ujela za stopalo, a 21-godišnjak je napadnut dok je igrao fudbal u plićaku.

Ajkule su se pojavile pre nekoliko dana i u Njujorku, zbog čega je najveća gradska plaža u SAD Rokavej bila zatvorena.