19. jul 2024 21:10

Bangladeš uvodi policijski čas i raspoređuje vojsku zbog studentskih protesta

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Bikas Das

DAKA - Vlada Bangladeša donela je danas odluku da uvede policijski čas širom zemlje i rasporedi vojsku zbog protesta u zemlji.

Zvanična odluka u vezi sa policijskim časom biće uskoro izdata, rekao je premijerkin sekretar za štampu Najimul Islam Kan za BBC Bangla, prenosi Rojters.

Kako je ranije objavljeno, najmanje tri osobe su danas nastradale kada je policija razbila proteste studenata koji demonstriraju protiv vladinih kvota za zapošljavanje uprkos zabrani javnih okupljanja, javljaju lokalni mediji.

Policija je upotrebila suzavac da bi rasturila demonstrante u nekim oblastima, preneo je Rojters.

Novinar britanske agencije je rekao da je mogao da vidi požare širom glavnog grada Dake i dim koji se diže u nebo na nekoliko mesta.

Telekomunikacije su u prekidu, a informativni kanali su ugašeni.

Vlasti su prethodnog dana ukinule pojedine usluge mobilne telefonije kako bi pokušale da uguše nemire.

Bengalski list "Prothom Alo" objavio je da su železnički saobraćaj obustavljen širom zemlje jer su demonstranti blokirali puteve i bacali cigle na bezbednosne službenike.

Tokom jučerašnjih protesta u 47 od 64 distrikta u Bangladešu poginulo je 27, a povređeno 1.500 osoba.

Studenti pozivaju na opštu blokadu tražeći ukidanje odluke da se rezervišu kvote u javnom sektoru za decu onih koji su se borili u ratu za nezavisnost od Pakistana 1971. godine, a protesti su izbili i usled nezadovoljstva zbog velike nezaposlenosti.

U Bangladešu je gotovo petina od 170 miliona stanovnika bez posla ili obrazovanja.