23. avgust 2024 21:26

Žigmanov: Povezivanje mladih kroz sport zaslužuje punu podršku

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MLJMPDD

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je prisustvovao u Splitu finalnom turniru Plazma Sportskih igara mladih, istakao je da povezivanje mladih iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije kroz sport zaslužuje punu podršku državnih vlasti.

Ministar je naglasio da Sportske igre mladih, kojim upravlja osnivač SIM-a Zdravko Marić, imaju za cilj međusobno povezivanje i umrežavanje mladih iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije.

Sportske igre mladih, prema broju učesnika, najmasovnije je amatersko sportsko okupljanje dece u Evropi.

Ove godine, tokom šest meseci takmičenja u matičnim zemljama, uz ukupno učešće od 329.000 najboljih mladih sportista regiona, na finalni turnir u Split došlo je njih 824, koji su se takmičili u deset sportskih disciplina.

U Republici Srbiji je bilo 200 sportskih događaja u 100 različitih opština i gradova sa 120 000 učesnika, a delegaciju na finalnom turniru činilo je blizu 300 takmičara iz 42 grada i opštine.

Od ove godine, po prvi put se ekipama iz Srbije, Hrvatske i BiH, pridružila i ekipa iz Slovenije.

Opšti je utisak da su medalje manje važne, dok je druženje i prijateljstva koja se rađaju među mladima nešto najvrednije što oni nose sa ove tradicionalne manifestacije, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudski i manjinski dijalog.

Ceremoniji zatvaranja Plazma Sportskih igara mladih u Splitu, pored ministra Žigmanova prisustvovali su i drugi ministri u Vladi Republike Srbije, ministar sporta Zoran Gajić, ministar bez portfenja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević i ministar bez portfelja zadužen za oblast unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev, kao i brojne druge zvanice iz sveta politike, sporta, kulture, umetnosti...

Kao ambasadori sledećih igara najavljeni su bivši fudbaleri Srbije i Hrvatske Aleksandar Kolarov i Šime Vrsaljko.