26. avgust 2024 22:20

Brazil: Sumnja na mpoks prijavljena kod putnika na aerodromu u Sao Paolu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/stockphoto mania, ilustracija

SAO PAULO - Sumnja na slučaj majmunskih boginja (mpoks) prijavljena je na glavnom međunarodnom aerodromu u Sao Paolu u Brazilu, saopštila je danas brazilska sanitarnа agencija Anvisa.

Iz ove organizacije navode da je kancelarija na aerodromu Guaruljos u Sao Paolu obaveštena u nedelju o "identifikaciji putnika sa znakovima i simptomima koji su kompatibilni sa mpoksom" i dodaju da je osoba kasnije upućena u specijalizovanu bolnicu, prenosi Rojters.

Prema Anvisi, putnik je stigao na aerodrom 14. avgusta i od tada se nalazio u oblasti za osobe koje čekaju na dobijanje statusa izbeglice, bez podataka odakle je putnik doputovao ili iz koje je zemlje.

Ranije ovog meseca, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je po drugi put u dve godine proglasila vanrednu situaciju zbog globalnog širenja virusa mpoksa, posebno zbog većeg broja evidentiranih slučajeva nove varijante tog virusa koji se brzo širi u Africi.

Brazilsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ove godine u zemlji prijavljeno više od 700 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva mpoksa, iako nijedan od njih nije izazvan novom varijantom.