29. avgust 2024 12:19

SZO: Povećan rizik od seksualno prenosivih bolesti, mladi sve manje koriste zaštitu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Anatoliy Cherkas, ilustracija

BRISEL - Svetska zdravstvena organizacija upozorila je danas na povećan rizik od seksualno prenosivih infekcija kao i od neželjene trudnoće zbog smanjene upotrebe sredstava za kontracepciju među mladima.

Prema izveštaju koji je uradila SZO skoro trećina adolescenata (30 odsto) prijavila je da nije koristila ni kondom ni kontraceptivnu pilulu pri seksualnom odnosu, odnosno da je između 2014. i 2022. godine, udeo seksualno aktivnih mladih ljudi koji su koristili kondom prilikom seksa pao sa 70 na 61 odsto među mladićima i sa 63 na 57 odsto među devojkama.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je da ti podaci jesu zabrinjavajući, ali ne i iznenađujući.

"Sveobuhvatno seksualno obrazovanje prilagođeno uzrastu i dalje je zanemareno u mnogim zemljama, a tamo gde je dostupno, poslednjih godina sve je više na udaru na osnovu lažne premise da podstiče seksualno ponašanje", rekao je Kluge.

U izveštaju danas objavljenom nalaze se i preporuke za kreatore politike, edukatore i zdravstvene radnike, koje pokrivaju širok spektar tema, uključujući sveobuhvatno seksualno obrazovanje, koje bi trebalo da se realizuje u svakoj školi.

Glavni autor izveštaja Andraš Kelto sa Univerziteta u Galveju (Irska) rekao je da obrazovanje mora da bude više od pukog pružanja informacija i predložio da se otvore "sigurni prostori" za mlade kako bi razgovarali o svim pitanjima u vezi sa intimnim odnosima, prenosi Euraktiv.

"Vlade, zdravstvene i obrazovne vlasti i organizacije civilnog društva trebalo bi da im pomognu da razviju ključne životne veštine uključujući transparentnu komunikaciju i donošenje odluka bez osude", dodao je on.

Osim obrazovanja tinejdžera, potrebna je finansijska i politička podrška za razvoj snažnih programa obrazovanja o sigurnijem seksu, dodala je SZO.

Studija iz 2022. koju je naručio Komitet Evropskog parlamenta za ženska prava i ravnopravnost polova (FEMM) takođe je istakla potrebu za ulaganjem u nastavnike i osoblje koje rade u školama.

Prema FEMM komitetu, institucije EU treba da obezbede sredstva za promovisanje seksualnog obrazovanja i razmenu najboljih praksi između država članica.

Kako se navodi, primer je Katalonija u kojoj su škole uvele pilot program seksualnog i emocionalnog obrazovanja za svu decu uzrasta od 3 do 15 godina.

"Imamo dokaze, alate i strategije za poboljšanje ishoda seksualnog zdravlja adolescenata. Ono što nam je potrebno jeste politička volja i resursi da se to ostvari", rekla je Margret de Luz sa Univerziteta Utreht, jedna od koautora izveštaja.

Dodaje se da je seksualno obrazovanje obavezno u 19 zemalja EU, kao i da je u mnogim grupisano zajedno sa obrazovanjem o seksualnoj orijentaciji i rodnim ulogama, navodi Evropska komisija.