25. april 2023 12:38

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava pozvala parlament Slovačke da ne usvaja zakon protiv transrodnih osoba

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

STRAZBUR - Poslanici parlamenta Slovačke trebalo bi da odbiju usvajanje zakona koji bi efektivno sprečio da bude pravno priznat rodni identitet transrodnih osoba, izjavila je danas komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava, Dunja Mijatović.

Mijatović je, u pismu upućenom slovačkom parlamentu, ukazala da bi usvajanje tog zakona dovelo Slovačku u sukob sa obavezama iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komesarka SE je navela da je napad na bar "Teplaren" u Bratislavi, pre više od šest meseci, trebalo da pokrene proces rešavanja dugogodišnje netolerancije prema LGBTQ osobama.

Mijatović je, međutim, istakla da izgleda da su ljudska prava LGBTQ osoba u Slovačkoj od tada više, a ne manje ugrožena.

Komesarka SE je napomenula da u Slovačkoj ne postoji pravni okvir koji bi istopolnim parovima omogućio adekvatno priznanje i zaštitu njihove veze.

Mijatović je pozvala slovačke parlamentarce da se uzdrže od korišćenja narativa koji borbu za ravnopravnost LGBTQ osoba pogrešno karakterišu kao "rodnu ideologiju" ili "LGBTQ ideologiju", kao i da spreče govor mržnje prema tim osobama u parlamentu.