25. april 2023 13:50

Ričard Brenson ponovo u sukobu sa Singapurom zbog smrtne kazne

Izvor: TANJUG

Foto: Photo by Charles Sykes/Invision/AP/Charles Sykes

SINGAPUR - Vlada Singapura optužila je danas britanskog milijardera Ričarda Brensona za širenje laži i nepoštovanje pravosudnog sistema, nakon poziva tog tajkuna da bude pošteđen život čoveku koji treba da bude pogubljen ove nedelje zbog trgovine drogom.

Tangaraj Supija (46) biće obešen zbog "podsticanja" preprodaje više od kilograma kanabisa 2013. godine, što je dvostruko više od praga za izricanje smrtne kazne u Singapuru, koji je poznat po strogim zakonima o narkoticima, prenosi Rojters.

Brenson, poznati protivnik smrtne kazne, naveo je u blogu da presuda Tangarajuu nije u skladu sa standardima za krivičnu osudu i da se Singapur možda sprema "da ubije nevinog čoveka", s obzirom na to da nije imao drogu u posedu u trenutku kada je uhapšen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Singapura je saopštilo da je pravosudni sistema grada-države tri godine radilo na to slučaju i da je Brensonova tvrdnja "očigledno neistinita".

„Za žaljenje je to što gospodin Brenson, braneći svo j stav, misli da zna više o slučaju nego singapurski sudovi", navodi se.

Tangarajuova porodica poslala je pisma predsedniku Singapura, tražeći pomilovanje, dok su lokalne misije Evropske unije i država članica zajednički apelovle da mu se izrekne blaža kazna.

Brenson je prošle godine kritikovao vlasti zbog vešanja Malezijca osuđenog za trgovinu heroinom, za koga su aktivisti tvrdili da je mentalno hendikepiran.

U Singapuru je prošle godine zbog trgovine narkoticima pogubljeno 11 ljudi.