19. decembar 2022 11:07

Mornarica Šri Lanke spasila 104 pripadnika muslimanske manjine Rohingja u svojim vodama

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Eranga Jayawardena, ilustracija

KOLOMBO - Mornarica Šri Lanke spasila je 104 pripadnika Rohingja muslimanske manjine u Mjanmaru koji su bili u pokvarenom ribarskom brodu u blizini severne obale tog ostrva u Indijskom okeanu, saopštio je danas portparol mornarice.

Portparol mornarice, kapetan Gajan Vikramasurija rekao je da je mornarica Šri Lanke prvi put primetila plovilo kada se nalazilo na 3,5 nautičkih milja od obale i pokrenula je operaciju potrage i spasavanja da bi se brod na kraju sinoć odvukao u luku na severu zemlje.

"Ljudi su predati policiji", rekao je Vikramasurija za Rojters i dodao da će ih policija izvesti pred sudiju za prekršaje koji će odlučiti o sledećem koraku.

U saopštenju mornarice navodi se da su 104 državljanina Mjanmara pronađena na malom ribarskom brodu za koji se sumnja da je iz Mjanmara i da je išao ka Indoneziji kada mu se pokvario motor na uzburkanom moru.

Kako je rekao portparol Vikramasurija, među spasenima su 39 žena i 23 maloletnika, a 80-godišnji muškarac, jedna majka i njeno dvoje dece primljeni su u bolnicu zbog lakših tegoba.

Mnogi pripadnici Rohingja rizikuju svoje živote svake godine u nesigurnim brodovima pokušavajući da stignu do zemalja jugoistočne Azije, poput Malezije i Indonezije, a njihov broj je porastao nakon pogoršanja uslova u kampovima i prošlogodišnjeg vojnog udara u Mjanmaru, navodi Rojters.

Više od 730.000 muslimana Rohingja pobeglo je u susedni Bangladeš nakon vojnog udara u Mjanmaru za koji su svedoci rekli da je uključivao masovna ubistva i silovanja, dok su grupe za ljudska prava i mediji dokumentovali ubistva civila i paljenje sela, podseća britanska agencija.

Vlasti Mjanmara saopštile su da se borile protiv pobune i negirale da su vršile sistematske zločine.