9. avgust 2023 11:18

Holandija: Gondola za prevoz dece srušila se u kanal, nema povređenih

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Lysenko Andrii, ilustracija

AMSTERDAM - Električna gondola "stint" sa desetoro dece srušila se u kanal sa vodom nedaleko od Roterdama, ali nije bilo povređenih.

Do nesreće je došlo gradiću Kapel an den Ejsel, kada su se dve kabine u vlasništvu vanškolske dečje ustanove, koje su prevozile decu, trebalo da se mimoiđu na stanici gondola.

Kada je jedna uspešno prošla stanicu, druga je, nakon što je vozač izgubio kontrolu, završila u kanalu, prenosi portal Holandski Tajms.

Portal navodi da je slučajni prolaznik neposredno nakon nesreće pritrčao i pružio prvu pomoć deci, pre nego što su na lice mesta stigli pripadnici hitnih službi.

''Video sam prevrnutu kabinu u vodi i pritrčao da pomognem. Deca su bila vezana bezbednosnim pojasima. Vadio sam ih napolje jedno po jedno, sve je bilo gotovo veoma brzo'', rekao je Mes Narat.

Radnica koja je upravljala gondolom je pomogla, i pored toga, kako se navodi, što je bila u šoku.

''Do nesreće je došlo kada smo se vraćali sa igrališta u Nijuverkeru gde često idemo. Kolege su brzo reagovale. Pomoglo je što je kanal bio plitak'', rekao je jedan od nastavnika u dečjoj ustanovi Žair Dijas Santos.

Električna gondola ''stint'', specijalno napravljena za prevoz dece, izašla je na loš glas u Holandiji nakon nesreće iz 2018, kada je poginulo četvoro dece, a još jedno dete i vaspitačica povređeni, nakon što se jedna gondola zaglavila iznad pružnog prelaza i udario ju je voz.