19. septembar 2023 17:15

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada: Mentalno zdravlje u Evropi se poboljšava, najbolje ocenjeno u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/BAZA ProductionBAZA Production, ilustracija

MADRID - 

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada za 2023. godinu, pokazuje da se mentalno zdravlje u Evropi u odnosu na prošlu godinu poboljšava, da ga najbolje ocenjuju u Srbiji i Rumuniji.

Izveštaj koji je predstavljen na međunarodnoj konferenciji za novinare u Madridu, a koji je obuhvatio 16 zemalja, među kojima i Srbiju, pruža odgovore Evropljana na više od 30 pitanja o aktuelnim zdravstvenim temama, a pre svega kako u kriznim vremenima brinu o svom zdravlju.

U izveštaju piše da skoro devet od 10 Evropljana ne dobija adekvatnu preventivnu zdravstvenu zaštitu, a alarmantan je podatak da u proseku 44 odsto Evropljana nisu obavili nijedan od dostupnih preventivnih pregleda, a samo 13 odsto ide na sve preglede koji su im relevantni.

To, ističe se, ukazuje na nizak nivo zdravstvene prosvećenosti, ali i na različite prepreke u zdravstvenim sistemima koje bi trebalo otkloniti.

"Skorašnja dešavanja su nas podsetila na presudnu važnost dobrog zdravlja. Da bi se to ostvarilo i sistemi poboljšali potrebna je zajednička akcija širokog spektra zainteresovanih strana zasnovana na pouzdanim i proverljivim informacijama i podacima. Zdravstveni izveštaj kompanije ŠTADA je vredan doprinos ovom cilju i direktno doprinosi ostvarenju naše svrhe da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner", kaže Peter Goldšmidt, generalni direktor ŠTADA grupe.

Dalje se ističe da je ekonomska kriza primorala 59 odsto Evropljana da smanje izdatke važne za zdravlje, a Štadino istraživanje otkriva da je svaki drugi Evropljanin veoma zabrinut zbog inflacije pa umanjuju i troškove važne za očuvanje zdravlja.

"Tako je 26 odsto Evropljana, umanjilo troškove za svežu hranu. Na svežoj hrani naviše štede u Češkoj 38 odsto, Francuskoj 37 odsto i Nemačkoj 33 odsto, a u Srbiji je 20 odsto građana smanjilo troškove za svežu hranu i 26 odsto izdatke za suplemente. Svaki peti Evropljanin više ne kupuje minerale i vitamine, a njih 14 odsto je umanjilo i troškove za lekove. Izdatke važne za očuvanje zdravlja drastično su smanjili Česi 71 odsto i Rumuni 67 odsto", kaže se u izveštaju.

Danas je u proseku 61 odsto Evropljana zadovoljno zdravstvenim sistemom, što je za 10 odsto manje u odnosu na 2021. i 13 odsto manje u odnosu na 2020. godinu.

Dodaje se da se najveći pad zadovoljstva registruje se u Britaniji, Portugalu i Italiji.

Evropljani strahuju i od moguće nestašice lekova, pa njih 41 odsto situaciju ocenjuje „kritičnom“ a najzabrinutije zemlje su Portugal 56 odsto, Češka 53 odsto i Nemačka 50 odsto.

Znatno manje brinu građani Britanije 32 odsto i Srbije 27 odsto. U Srbiji čak 65 odsto sumnja da može doći do ozbiljnije nestašice lekova, od kojih 29 odsto ističe da u Srbiji nema nikakvog razloga za takvu brigu.

Ono što je pozitivno jeste da se mentalno zdravlje poboljšava širom Evrope.

U odnosu na 2022. godinu, kvalitet mentalnog zdravlja je poboljšan za čak 10 odsto širom Evrope.

Danas 67 odsto Evropljana svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao „veoma dobro“, a samo 10 odsto kao "loše".

Građani Srbije, pokazuje izveštaj, ne strahuju od nestašice lekova, a raste i zadovoljstvo zdravstvenim sistemom.

"Iako Štadino istraživanje upozorava da je ovo treća uzastopna godina pada zadovoljstva zdravstvenim sistemima širom Evrope, u Srbiji, nasuprot tome, zadovoljstvo blago raste, sa 31 odsto u prethodnoj godini, na 34 odsto u ovoj", primećuje se u izveštaju.

Istraživanje je pokazalo da uprkos tome što 66 odsto ispitanika u Srbiji ističe da je prevencija važna, u isto vreme čak 62 odsto građana izjavljuje da nikada nisu otišli ni na jedan od dostpunih prevetnivnih pregleda.

Tako se, kako se navodi u izveštaju, po pitanju lične neodgovornosti kada je u pitanju zdravlje, od 16 anketiranih zemalja, Srbija zajedno sa Poljskom svrstala na prvo mesto, a u stopu ih prati Rumunija sa 60 odsto jednako neodgovornih.

Kako se dalje navodi, samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, a 33 odsto ode "na poneki".

Na pitanje zašto ne idu, 23 odsto građana Srbije kaže da za to nemaju vremena, 12 odsto se plaši loše dijagnoze, a 35 odsto da i ne znaju koji bi im pregledi bili potrebni.

"Od raka strahuju, a na skrining ne odlaze. Čak 79 odsto Evropljana svrstava rak među tri bolesti kojih se najviše plaše, ali čine iznenađujuće malo da na vreme otkriju onkološku bolest. Primera radi, rak dojke ugrožava žene i muškarce, ali je odziv na skrining zabrinjavajuće nizak. Najčešće se na pregled odazivaju u Italiji i Portugalu - po 39 odsto, dok u Srbiji, uprkos visokoj stopi oboljevanja i umiranja od pomenute bolesti, svega 26 odsto proverava zdravlje dojki, a gori su jedino Poljaci, 17 odsto", navodi se u izveštaju.

Navodi se i da su Rumunija (86 odsto) i Srbija (80 odsto) predvodnici dobrog mentalnog zdravlja, a Srbija beleži skok od čak 22 odsto u odnosu na 2022.

Britanci, Česi i Poljaci u najnižem procentu od 57 odsto ocenjuju svoje mentalno zdravlje kao "dobro", a svaki peti Britanac ističe da mu je mentalno zdravlje "veoma loše", pokazuje izveštaj.

Petu godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, organizuje on line ispitivanje javnog mnjenja po pitanju zdravstvenih navika i potreba.

Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je više od 32.000 ispitanika, starosti od 18 do 99 godina.

Onlajn anketu je sproveo Institut za istraživanje tržišta Human & Consulting u ime STADA Arzneimittel AG.

Istraživanjem je u 2023. godini obuhvaćeno 16 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kazahstan i Uzbekistan.