30. septembar 2023 22:00

Srpske škole "Prosvjete" u Austriji slave deceniju postojanja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MSP

BEČ - Svečana akademija povodom 10 godina postojanja srpskih dopunskih škola „Prosvjete“ u Austriji održana je večeras u Beču, uz kulturno-umetnički program i prisustvo srpskih đaka.

Akademiju je otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji je rekao da je Uprava u protekle tri godine finansirala rad i otvaranje srpskih škola u Austriji sa 7.750.000 dinara, donirala 10.000 udžbenika i lektira kao i didaktički materijal, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Service Photo Gallery

„Srbi u Austriji, koji čine jednu od najbrojnijih manjinskih zajednica u ovoj zemlji, poštuju Austriju ali ne zaboravljaju ko su i odakle su. Oni vole Srbiju, njenu istoriju, kulturu i jezik. Uloga srpskih dopunskih škola u očuvanju tih vrednosti je veoma važna jer deca uče o jeziku i kulturi, ali i upoznaju drugare i drugarice sa kojima mogu da razgovaraju na srpskom jeziku“, rekao je Gujon.

On će, zajedno s predsednikom „Prosvjete“ Srđanom Mijalkovićem, sutra svečano otvoriti 10 novih dopunskih škola srpskog jezika u Austriji, dodaje se u saopštenju.

Intext service Video