6. oktobar 2023 10:27

Više od 100.000 dece u Engleskoj i Velsu ima roditelja u zatvoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Više od 100.000 dece u Engleskoj i Velsu ima roditelja u zatvoru

Foto: Shutterstock.com/AnemStyle, ilustracija

LONDON - Više od 100.000 dece u Engleskoj i Velsu ima roditelja u zatvoru, prvi put od kada se vodi evidencija, pokazala je analiza vladinih podataka.

Podaci koje je objavio "Prison Advice and Care Trust (PACT)" pokazuju da su u zatvorima 87.793 osobe, prenosi Gardijan.

Zvanična procena Ministarstva pravde kaže da svaki zatvorenik ima u proseku 1,14 dece, što znači da oko 100.084 dece ima roditelja u zatvoru, saopštila je dobrotvorna organizacija.

Mnoga deca čiji je jedan ili oba roditelja u zatvoru nastavljaju da vode pozitivne i ispunjene živote, ali istraživanje pokazuje da je veća verovatnoća da će deca zatvorenika biti umešana u kriminal, patiti od problema sa mentalnim zdravljem ili se suočiti sa beskućništvom i siromaštvom kasnije u životu, navodi se u analizi.

Izvršni direktor Pakta Endi Kin-Dauns rekao je da bi vlada trebalo da preispita svoj program proširenja zatvora.

„Ovo je mračna prekretnica. Zatvaranjem rekordnog broja roditelja nagomilavamo čitav niz problema, čiji će se uticaj osećati u decenijama koje dolaze", rekao je on i dodao da vlada malo vodi računa o dugotrajnoj šteti koju će ova politika naneti deci i porodicama.

Zatvorska populacija je povećana za 80 odsto u poslednje tri decenije, a značajno je uvećana u poslednjih nekoliko godina vraćajući se na nivoe koji nisu viđeni više od jedne decenije.

Predviđa se da će porasti za dodatnih 7.400 ljudi do 2024. godine, a očekuje se da će plan od 4 milijarde funti za izgradnju dodatnih 20.000 zatvorskih mesta do sredine 2020-ih biti završen do 2030. godine zbog kašnjenja u planiranju

Od prošle nedelje samo 768 mesta je bilo dostupno u zatvorima širom Engleske i Velsa.

Vlada Velike Britanije pregovara sa drugim evropskim zemljama o iznajmljivanju rezervnih zatvorskih ćelija, rekao je Aleks Čelk, sekretar pravosuđa, u govoru na konferenciji Konzervativne stranke u utorak.

Kako piše Gardijan, estonski ministar pravde potvrdio je da su u toku razgovori sa vladom Velike Britanije o planovima da prihvate britanske zatvorenike.

Zvaničnik tog ministarstva naveo je da su razgovori u preliminarnoj fazi i da će morati da ih odobri estonski parlament.

Broj zatvorenika u tri estonska zatvorasa maksimalno 3.200 mesta opada, dok je stopa popunjenosti ćelija već među najnižima u EU.