18. oktobar 2023 13:25

Britanska policija optužila Gretu Tunberg za kršenje javnog reda i mira

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Kin Cheung

LONDON - Britanska policija optužila je danas švedsku klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg za kršenje javnog reda i mira, nakon što je uhapsila nju i druge aktiviste zbog učešća na protestu ispred londonskog hotela. gde se održavala konferencija lidera naftne i gasne industrije.

Tunberg je optužena za kršenje javnog reda i mira, jer prilikom održavanja protesta nisu ispoštovani uslovi da se spreče "ozbiljni poremećaji" u funkcionisanju zajednice, hotela i njegovih gostiju.

Tunberg je puštena uz kauciju i trebalo bi da se pojavi pred sudom 15. novembra, preneo je Rojters, navodeći da je 25 drugih osoba takođe optuženo u vezi sa protestom u utorak.

Tunberg je postala zaštitno lice mladih klimatskih aktivista širom sveta nakon organizovanja nedeljnih protesta ispred švedskog parlamenta 2018. godine.

Nju je ove godine policija privela ili sklonila sa protesta u Švedskoj, Norveškoj i Nemačkoj.

Video snimak od utorka prikazuje Tunberg kako je smeštena u zadnji deo policijskog kombija, nakon što je učestvovala na potestu ispred hotela Interkontinental u centru Londona u kojem se održavao forum lidera naftne i gasne industrije.