15. novembar 2023 11:00

Ankete: Holanđani žele da kralj plaća porez, mladi žele Timermansa za premijera

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/Flying object, ilustracija

HOLANDIJA - Nedelju dana uoči izbora većina glasača u Holandiji želi da ta zemlja ostane monarhija, ali smatra da bi kralj trebalo da plati porez, dok za novog premijera priželjkuju bivšeg potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa, preneo je "NL tajms".

Tri glavne stavke koje brinu mlade Holanđane su nedostatak novih stanova i kuća, sve veći životni troškovi i klimatska kriza, pokazuju ankete.

Mladi Holanđani drugačije gledaju na budućeg premijera u odnosu na starije, jer žele da član Laburističke partije (PvdA) Frans Timermans bude predsednik vlade, objavio je javni servis NOS, na osnovu ankete Ipsosa obavljene među građanima od 18 do 34 godine.

Glasači stariji od 35 godina su najviše za Pitera Omcigta.

Holandska monarhija i dalje ima podršku 53 procenta birača, ali 70 odsto njih bi volelo da vidi da kralj plaća porez, pokazala je anketa Kiskompasa.

Kralj Viljem-Aleksandar, kraljica Maksima i bivša kraljica Beatris, kao i princeza Amalija, ne plaćaju porez na svoje prihode.

Za razliku od ostalih članova kraljevske porodice, imaju benefite od države i nisu podložni taksama.

Velika većina glasača želi da se to promeni, ali i mnoge političke partije.

Kada je reč o korišćenju nuklearne energije, tri četvrtine glasača smatra da je to odgovarajući način proizvodnje energije, pokazala je anketa Kiskompasa i ANP.