20. novembar 2023 11:43

EU upozorava na rast vektorskih infektivnih bolesti usled klimatskih promena

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/patrice6000, ilustarcija

BRISEL - Dvadeset od ukupno 27 članica Evropske unije, uključujući Hrvatsku, Nemačku, Grčku i Maltu, su u zajedničkom dokumentu iznele zahtev Uniji da poveća nadzor pretnji zdravlju i zdravstvenim sistemima ugroženim od strane ekstremnih temperatura, kako bi članice mogle da se pripreme za širenje vektorskih infektivnih bolesti usled klimatskih promena koje pogađaju Evropu, prenosi Rojters.

Procenjuje se da je 61.000 ljudi umrlo od posledica toplotnog talasa koji je zahvatio kontinent prošlog leta. Od Evrope se takođe očekuje da napravi plan za infektivne i klimatsko- senzitivne bolesti, kao i da ojača sisteme za rano upozoravanje i zaustavljanje širenja detektovanih infekcija.

"Ukoliko se ne preduzmu proaktivne mere, pitanje je vremena kada će određene bolesti koje se mogu sprečiti, koje trenutno preovlađuju u drugim regijama, postanu sve češće pojave unutar Evropske unije", napisano je u dokumentu dostavljenom Rojtersu.

Klimatske promene povećavaju rizik širenja vektorskih infektivnih bolesti u nove evropske regije, usled dužih, toplijih leta i poplava, koje predstavljaju povoljno tlo za razmnožavanje zaraznih insekata, kao što je tigrasti komarac. Ova vrsta komarca se trenutno nalazi u 337 regija Evrope, preneo je danas Fajnenšl Tajms.

Ministri zdravlja članica će o priloženom dokumentu raspravljati na sastanku naredne nedelje, dok Evropska Unija radi na nacrtu prve procene rizika klimatskih promena i očekuje se da ovaj dokument bude objavljen sledeće godine kao osnova budućih legislacija za borbu protiv klimatskih promena i posledica po zdravlje i okruženje.