22. januar 2024 11:01

Ambasada Ukrajine: Ukrajinci obeležavaju Dan sabornosti

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

BEOGRAD - Ambasada Ukrajine saopštila je danas da ta zemlja svake godine obeležava "Dan sabornosti", odnosno dan proglašenja Akta ujedinjenja Ukrajinske Narodne Republike i Zapadnoukrajinske Narodne Republike.

"Ukrajinske zemlje su se 22. januara 1919. ujedinile u sabornu državu, čime je krunisana želja za ujedinjenje Ukrajinaca koji su bili podeljeni među imperijama. Ovaj događaj potpuno ruši tvrdnje ruske propagande da je ukrajinske zemlje prvi put ujedinio Staljin 1939. godine", navodi se u saopštenju ambasade Ukrajine.

Dodaje se da je tokom mnogih decenija Akt ujedinjenja ostao ideološki imperativ borbe za nezavisnu i sabornu državu.

"Nakon proglašenja ujedinjenja, pitanje jedinstva ukrajinske nacije nikada nije dovedeno u pitanje. Ovo je postao vekovni san Ukrajinaca, potomaka Kijevske Rusije i Galičko-Volinjske kneževine", navodi se.

Dodaje se da su u današnjem otporu ruskoj agresiji, Ukrajinci dokazali svoje jedinstvo i zajedničku želju da žive u slobodnoj državi koja sama određuje svoju budućnost.

"Ukrajina danas nastavlja svoju borbu za nezavisnost i sabornost. Zato sabornost ostaje na dnevnom redu nacionalnih zadataka. Integritet će biti potpuno obnovljen nakon što Ukrajina oslobodi sve teritorije koje je zauzeo neprijatelj. Cilj Pobede jeste naša sabornost, naše jedinstvo i nepovredivost naših granica", ističu oni.