26. januar 2024 15:37

Moskva: Na mestu pada aviona Il-76 nađena su dokumenta poginulih Ukrajinaca

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Nomad_Soul, ilustracija

MOSKVA - Ruski istražitelji pronašli su na mestu pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, dokumenta poginulih ukrajinskih ratnih zarobljenika kojima se može utvrditi njihov identitet, saopštio je ruski Istražni komitet.

"Među materijalnim dokazima koji su već pridodati krivičnom predmetu, nalaze se i dokumenti ukrajinskih vojnika koji su poginuli u katastrofi, a koji potvrđuju njihov identitet, kao i prateći dokumenti Federalne kazneno-popravne službe Rusije", naveo je

Na mestu nesreće prikupljaju se i sistematizuju delovi tela žrtava kako bi se sprovela ispitivanja DNK materijala, pišu RIA novosti.

"Na pojedinim delovima tela žrtava postoje karakteristične tetovaže. Slični simboli zabeleženi su i na telima mnogih predstavnika ukrajinskih oružanih snaga, uključujući i puka Azov koji je zabranjen u Ruskoj Federaciji", dodao je komitet.

Rusija tvrdi da je istraga izvršena pomoću radara pokazala da su protivvazdušne rakete koje su pogodile avion ispaljene iz sela Lipci u oblasti Harkov u Ukrajini.

Transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu, šest članova posade i tri vojna policajca oboren je u sredu iznad Belgorodske oblasti, a preživelih nije bilo.

Moskva tvrdi da je avion pogođen ukrajinskim projektilom, što ukrajinsko Ministarstvo odbrane nije potvrdilo.

Ukrajina je nakon incidenta saopštila da joj nije rečeno da osigura bezbednost vazdušnog prostora, kao što je bio slučaj u prethodnim prilikama kada su razmenjivani ratni zarobljenici.