16. januar 2023 07:40

Nemačka: Policija uklonila skoro sve aktiviste nakon okršaja kod rudnika uglja

Izvor: TANJUG

Foto: Thomas Banneyer/dpa via AP

MENHENGLADBAH - Nemačka policija saopštila je danas da je uklonila skoro sve klimatske aktiviste iz sela Licerat, koje će biti uništeno kako bi se omogućilo širenje rudnika uglja, preneo je BBC.

Nekoliko stotina policajaca uklonilo je oko 300 aktivista iz sela Licerat kod Menhengladbaha, u akciji koja je počela u sredu.

Dve osobe se i dalje ne daju, i sakrivene su u podzemnom tunelu kod Licerata, dodala je policija.

"Nema više aktivista u selu Licerat", navela je lokalna policija.

Dodaje se da je 35 kućica na drvetu i blizu 30 drvenih konstrukcija, u kojima su privremeno bili aktivisti, takođe uklonjeno.

Klimatski aktivisti kažu da selo i ostali objekti u okolini ne bi trebalo da budu uništeni, kao i da rudnik uglja ispod njih ne bi trebalo da se širi.

Oni poručuju da sagorevanje uglja podriva nemačke napore da smanji emisiju štetnih gasova.

Vlasnik prostora na kome se nalazi selo je energetska kompanija RWE, a poslednji stanovnik se odatle iselio pre godinu dana.

Nemačka je obećala da će obustaviti korišćenje uglja do 2030. godine, a onda je pomerila datum na 2038. godinu.

Tenzije između policije i klimatskih aktivista eskalirale su u subotu, kada su policajci koristili vodene topove i pendreke kako bi rasterali aktiviste.

Oko 20 demonstranata je povređeno i prebačeno u bolnicu, prema rečima lekara ove grupe aktivista.

Policijski portparol je rekao da je oko 70 policajaca povređeno otkako su počeli da uklanjaju ljude od sreda, a većina je povređena tokom subotnjih okršaja.

Organizatori protesta tvrde da je bilo oko 35.000 demonstranata u subotu, dok policijski zvaničnici kažu da ih je bilo oko 15.000.