14. maj 2024 06:03

Melinda Frenč Gejts podnosi ostavku u Fondaciji Bila i Melinde Gejts

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Christophe Ena

NJUJORK - Melinda Frenč Gejts, jedna od eminentnih svetskih filantropa, izjavila je da će podneti ostavku na mesto kopredsedavajućeg Fondacije Bila i Melinde Gejts kojoj je pomagala u vođenju od 2000. godine.

Fondacija je izvršila isplate bespovratnih sredstava u vrednosti od skoro 78 milijardi dolara u skoro 25 godina od osnivanja.

Frenč Gejts je donela odluku „nakon dugog razmišljanja, na osnovu toga kako želi da provede sledeće poglavlje svoje filantropije“, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

"Melinda ima nove ideje o ulozi koju želi da igra u poboljšanju života žena i porodica u SAD i širom sveta. I, nakon nekoliko teških godina gledanja kako se ženska prava vraćaju u SAD i širom sveta, ona želi da iskoristi ovo sledeće poglavlje da se posebno fokusira na promenu te putanje", dodaje se u saopštenju.

Service Photo Gallery

Kao deo njenog sporazuma o razvodu od bivšeg supruga Bila Gejtsa, Frenč Gejts je rekla da će dobiti dodatnih 12,5 milijardi dolara za svoj dobrotvorni rad.

"Ovo nije odluka do koje sam došla olako. Neizmerno sam ponosana na ono što smo Bil i ja zajedno izgradili i na izvanredan posao za rešavanje nejednakosti širom sveta", navela je ona na platformi X.

Frenč Gejts je rekla da planira da napusti Fondaciju Bila i Melinde Gejts 7. juna i da će u bliskoj budućnosti posvetiti više o svojim budućim dobrotvornim planovima.

Organizacija će promeniti ime u Gejts fondacija, a Bil Gejts će postati jedini predsedavajući.

"Žao mi je što Melinda odlazi, ali siguran sam da će ona imati ogroman uticaj u budućem filantropskom radu", napisao je Bil Gejts u izjavi na Iksu.

Bil Gejts i Frenč Gejts najavili su razvod u maju 2021. Tada su rekli da će sebi dozvoliti neku vrstu probnog perioda do 2023. kako bi utvrdili da li mogu da nastave da rade zajedno u dobrotvornoj fondaciji.