17. januar 2023 10:36

SAD: Oluje u Kaliforniji oslabile, strah od poplava i dalje prisutan

Izvor: TANJUG

Foto: Big Bear Mountain Resort via AP/

SAKRAMENTO - Oluje u Kaliforniji popuštaju, ali zbog obilnih snežnih padavina i ledenih kiša koje ne prestaju, prisutna je zabrinutost od prolećnih poplava kada sneg bude počeo da se topi.

U Kaliforniji su u ponedeljak ponovo počeli da padaju kiša i sneg, iako su meteorolozi najavili kraj olujnog perioda koji je počeo još oko Božića, prenosi Volstrit Džurnal.

U devet sukcesivnih oluja poznatih kao atmosferske reke, tj. stubovi kondenzovane vodene pare u atmosferi koji proizvode značajne količine padavina, do sada je poginulo najmanje 19 ljudi, brojna naselja su poplavljena, autoputevi zatvoreni, a isporuke električne energije prekinute u desetinama hiljada domaćinstava.

Nevreme praćeno infrastrukturnim poremećajima i materijalnom štetom bilo je intenzivnije u severnim i centralnim delovima Kalifornije.

Prognostičari su uputili upozorenje stanovnicima ugroženih područja da ostanu na oprezu, jer bi kombinacija vodom natopljenog zemljišta i novih olujna praćenih padavinama mogla da izazove poplave i klizišta.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na zimsku oluju koje je na snazi do danas rano ujutru po lokalnom vremenu u Sijera Nevadi, planinskom lancu koji se proteže duž istočnih granica Kalifornije.

Nove snežne padavine i udari vetra jačine i do 97 kilometara na čas otežali bi ili potpuno onemogućili putovanja, ukazuju meteorolozi i predviđaju dolazak novog, ali manjeg i bržeg olujnog sistem, koji bi trebalo da prođe najkasnije do četvrtka rano ujutru.

Posle toga prognostičari najavljuju suvo vreme širom Kalifornije bar tokom predstojećeg vikenda, a verovatno i sledeće nedelje, rekao je Kolbi Gotli, meteorolog Nacionalne meteorološke službe.