22. jun 2024 21:50

U Budimpešti održana Parada ponosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Budimpešti održana Parada ponosa

Foto: Shutterstock.com/Artur Bogacki, ilustracija

BUDIMPEŠTA  - U Budimpešti je danas održana "Parada ponosa" pod sloganom "Vratite svoju budućnost", a na skupu su se pojavili i protivnici prajda.

Kako je prenela agencija MTI, učesnici parade prošetali su Bulevarom Andraši pored Trga heroja do bine koja je podignuta u Gradskom parku, gde su održani muzički performansi i govori aktivista, a učesnici su plesali uz muziku.

Među prisutnima su bili ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Mađarskoj Dejvid Presman, kao i gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačoni.

Na paradi su bili i građani koji su bili protiv održavanja parade. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Greh ne može biti predmet ponosa", "Stop LGBTK pedofiliji" i "U Mađarskoj je brak zajednica između muškarca i žene, naviknite se na to".

Konzervativna međunarodna grupa sa sedištem u Madridu, "CitizenGo", održala je kontra-demonstraciju u blizini parade, noseći transparente sa natpisima: "Tiha većina je ponosna na svoju zemlju" i "Zaštitimo našu decu od LGBTQ senzibilizacije, ispiranja mozga".