5. jul 2024 14:50

Italija: Euganejska brda upisana na Svetsku listu biodiverziteta UNESCO

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee

VENECIJA  - Pozdravljajući odluku organizacije UNESCO da na svoju Svetsku listu biodiverziteta upiše Euganejska brda u severnoj Italiji, predsednik regije Veneto Luka Zaja izjavio je danas da je to sjajan dan za ovaj italijanski lokalitet.

Na ovoj listi uvrštena su mesta u kojima je ekonomski, društveni i kulturni razvoj održiv i koristi jačanju ekosistema i biodiverziteta, prenela je agencija Ansa.

Odluka je doneta na Međuvladinom savetu UNESCO održanom u Agadiru u Maroku, a za nju su se jednoglasno izjasnili delegati 35 država članica Međuvladinog saveta.

Mreža UNESCO svetskih rezervi sastoji se od 748 lokacija širom sveta, od čega 20 u Italiji.

Region Veneto je tako stigao do svog 18 priznanja organizacije UNESCO, našavši se na njenim raznim listama, pri čemu je rekorder u Italiji.

Kao istaknute karakteristike Euganejskih brda navedeni su spektakularni pejzaži i grupa od 81 slikovitog brda vulkanskog porekla, čija visina varira od 300 do 600 metara u ravnici jugozapadno od Padove, uključujući Monte Vendu, najviše brdo u regionu, kao i banjski centri i bujna poljoprivredna ravnica sa brojnim maslinjacima i vinogradima.