15. jul 2024 15:54

Priveden bivši zamenik poljskog ministra pravde zbog zloupotrebe sredstava

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/alexkich

VARŠAVA - Poljska Agencija za unutrašnju bezednost danas je privela bivšeg zamenika ministra pravde, Marčina Romanovskog, nakon što je izgubio poslanički imunitet u okviru istrage o zloupotrebi javnog novca u druge svrhe, uključujući političku kampanju, saopštio je njegov advokat.

Tužioci navode da su članovi konzervativne partije Suverena Poljska, mlađeg partnera u nacionalističkoj vladi Pravo i pravda (PiS), koja je napustila funkciju u decembru, zloupotrebili novac iz Fonda za pravosuđe, koji je namenjen pomoći žrtvama zločina.

Tokom osam godina na vlasti, kritičari u zemlji i inostranstvu su optuživali PiS za podrivanje demokratskih pravila, korišćenje medija u vlastite svrhe i preoblikovanje zemlje u skladu sa svojim izrazito konzervativnim vrednostima, piše Rojters.

Tužioci takođe tvrde da imaju dokaze da je Marčin Romanovski počinio 11 krivičnih dela, uključujući prekoračenje svojih ovlašćenja i nanošenje gubitaka državnoj kasi.

Portparol tužilaštva je rekao da će bivši poslanik biti priveden u kancelariju nacionalnog tužioca da bude optužen i ispitan kao osumnjičeni.

Romanovski negira optužbe i tvrdi da su potezi da se on uhapsi politički motivisani.

Lokalni mediji su izvestili da je novac iz fonda iskorišćen da se zadobije naklonost seoskih biračim u mestima koja su na meti Suverene Poljske kupovinom vatrogasnih vozila i opreme za udruženja seoskih domaćica.

Tužioci su takođe naveli da je 25 miliona zlota (6,41 miliona dolara) iz fonda iskorišćeno za kupovinu softvera Pegasus za hakovanje telefona.

Poslanik Suverene Poljske Mihal Vos u petak je takođe izgubio svoj poslanički imunitet i tužioci ga teret za zloupotrebu novca iz Fonda za pravosuđe za kupovinu Pegasusa.

On negira zloupotrebu sredstava, a rekao je da je Pegaus korišćen za borbu protiv kriminala.

Proevropska koaliciona vlada premijera Donalda Tuska navodi da je otvorila put tužiocima da istraže moguće pronevere u prethodnoj administraciji koja su prethodno bila zataškana.

Ministar pravde Adam Bodnar rekao je danas da je moguće da se protiv drugih ličnosti povezanih sa prethodnom vladom podignu dodatne optužbe, ali da odluka još nije doneta.