10. avgust 2024 09:12

Stvaranje leda na krilima aviona možda uzrok avionske nesreće u Brazilu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Andre Penner

SAO PAULO - Još nije poznat tačan uzrok avionske nesreće u blizini Sao Paula u kojoj je poginula 61 osoba, ali pojedini stručnjaci smatraju da spiralni pad aviona ukazuje na pojavu zastoja do koga može doći zbog stvaranja leda na krilima.

"Spiralni pad ukazuje na pojavu zastoja, što se dešava kada letelica izgubi podršku koja joj omogućava da leti... Do zastoja može doći zbog formiranja leda na krilima, a na ruti ovog aviona došlo je do te formacije", rekli su piloti koje je intervjuisao brazilski Globo.

Potpukovnik Karlos Henrike Baldi iz Centra brazilskih vazduhoplovnih snaga za istragu i prevenciju vazdušnih nesreća izjavio je da je još prerano utvrditi da li je led na krilima izazvao pad aviona, dok stručnjak za vazduhoplovstvo Lito Susa kaže da meteorološki uslovi možda nisu dovoljni da objasne zašto je avion pao.

Direktor avio-kompanije "Voepass Linhas Aéreas" Marselo Mura kaže da su, iako su prognoze ukazivale na zaleđivanje, one bile u granicama prihvatljivim za letenje. Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proglasio je danas trodnevnu žalost zbog avionske nesreće u brazilskom mestu Vinjedo, u blizini Sao Paula, u kojoj je poginula 61 osoba.

U Brazilu trodnevna žalost zbog avionske nesreće u kojoj je poginula 61 osoba

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proglasio je trodnevnu žalost zbog avionske nesreće u blizini Sao Paula, u kojoj je poginula 61 osoba.

"Od trenutka objavljivanja ove uredbe zvanično proglašavam trodnevnu žalost širom zemlje zbog žrtava avionske nesreće", naveo je Lula da Silva u saopštenju objavljenom na mreži X.

Putnički avion sa 61 putnikom i članom posade srušio se juče u brazilskom mestu Vinjedo, u blizini Sao Paula, a u nesreći nema preživelih. Prema informacijama prevoznika "Voepass Linhas Aéreas", reč je o turboelisnom avionu ATR-72, koji se srušio između Kaskavela i Guaruljosa.

Service Photo Gallery

U avionu je bilo 57 putnika i četiri člana posade. Brazilske vlasti su pronašle crnu kutiju na mestu gde se srušio avion, a medicinski tim je na mestu nesreće i radi na identifikaciji žrtava.

Pronađena crna kutija na mestu pada aviona sa 61 osobom

Brazilske vlasti su pronašle crnu kutiju na mestu gde srušio putnički avion u kojem je poginula 61 osoba, izjavio je sekretar za bezbednost Sao Paula Giljerme Derit.

Medicinski tim je na licu mesta i radi na identifikaciji žrtava, rekao je on na konferenciji za novinare.

Posmrtni ostaci mnogih žrtava su, međutim, previše izgoreli da bi mogli vizuelno da se identifikuju, prenosi CNN.

Derit je naveo da zvaničnici kontaktiraju članove porodica putnika i da će uskoro objaviti imena putnika.