4. septembar 2024 08:09

Ekstremne vrućine na zapadu SAD, temperature do 49 stepeni Celzijusa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekstremne vrućine na zapadu SAD, temperature do 49 stepeni Celzijusa

Foto: Shutterstock.com/ Lamyai, ilustracija

FENIKS - Zapadna obala SAD priprema se za ekstremne vrućine sa temperaturama u pustinjskim gradovima koje će verovatno dostići do 49 stepeni Celzijusa, a Feniks, u Arizoni, će nastaviti niz od 100 dana sa temperaturama preko 38 stepeni, rekli su meteorolozi.

Na jugozapadu SAD u utorak je počela vrućina koja će trajati nekoliko dana, a beskućnici, stariji, deca i ljudi sa zdravstvenim problemima su u najvećem riziku od bolesti povezanih s vrućinom, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Očekuje se da najveće vrućine prođu do vikenda, ali će u međuvremenu temperature u Kaliforniji porasti, čak i na obali Pacifika koju obično rashladi okeanski povetarac, rekao je Rič Ban, meteorolog iz Centra za predviđanje vremena.

On je dodao da se visoke temperature od preko 38 stepeni takođe očekuju u državama Vašington i Oregon, prenosi Rojters.

Ban je napomenuo da zbog visokog atmosferskog pritiska neće biti oblaka, hladnijih vetrova, pljuskova ili grmljavine, koji bi inače mogli da umanje uticaj intenzivnog sunčevog zračenja.

''Kada gledate pustinju na jugozapadu, koja je ionako sušno mesto, sva indirektna sunčeva svetlost greje zemlju“, rekao je Ban.

Istovremeno, u utorak je u Feniksu zabeležen 100. dan zaredom sa temperaturama koje prelaze 38 stepeni Celzijusa.

''Očekuje se da će se niz nastaviti, a trenutno se ne nazire kraj“, saopštila je meteorološka služba na mreži X, dodavši da je prethodni rekordni niz bio 76 uzastopnih dana 1993. godine.