26. septembar 2024 23:59

Uragan četvrte kategorije Helen stiže do Floride,više od 173.000 ljudi bez struje

Izvor: TANJUG

Foto: NOAA via AP/

MAJAMI - Zvaničnici u američkoj saveznoj državi Floridi upozorili su danas na sve snažniji uragan Helen, i pozvali stanovnike u priobalnim područjima da se evakuišu uoči katastrofalnih vetrova i smrtonosnih plimskih talasa.

Putevi su već poplavljeni, a neki aerodromi na Floridi su zatvoreni uoči udara uragana.

Više od 173.000 potrošača je bez struje.

Service Photo Gallery

Meterolozi navode da će Helen dostići status velikog uragana pre nego što zahvati severozapadni deo Floride u četvrtak veče, potencijalno kao oluja četvrte kategorije (od maksimalno pet), sa vetrovima jačine od 209 kilometara na sat.

Helen je trenutno uragan treće kategorije, praćen vetrovima jačine 193 kilometra na sat, saopšteno je iz američkog Nacionalnog centra za uragane.

Više od 1.100 pripadnika federalne vlade pomaže stanovništvu u pripremama za dolazak uragana.

Avio-kompanije otkazale su preko 1.200 letova širom zemlje dok se Helen približava.

Najviše letova otkazano je na međunarodnom aerodromu Hartsfild-Džekson u Atlanti, kao i međunarodnim aerodromima u Fort Majersu i Tampi.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper opisao je Helen kao izuzetno opasnu oluju koja preti da donese obilnu kišu i potencijalno razorne poplave zapadnom delu te države tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je uvođenje vanrednog stanja za one države koje su na putu uragana, uključujući Severnu Karolinu.

Očekuje se da će Helen ojačati u uragan kategorije 4, kao i da će udariti u kopno u četvrtak uveče po lokalnom vremenu, jugoistočno od grada Talahasi, a da će potom krenuti prema Džordžiji.

Poplave su moguće i u Tenesiju, Kentakiju i Arkanzasu.