2. jun 2023 15:15

Velika Britanija: Tinejdžer osuđen na doživotni zatvor zbog pripremanja terorističkog napada

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Gagarin Iurii, ilustracija

LONDON - Britanski tinejdžer koji je bio blizu da pokrene napad na policiju ili vojnike, danas je osuđen na zatvorsku kaznu, uz mogućnost da bude pušten na slobodu posle najmanje šest godina.

Metju King (19) koji je prešao u islam tokom pandemijskog lokdauna, a onda se ubrzo i radikalizovao gledajući ekstremistički materijal na internetu, snimao je vojne kasarne i policijske stanice, a na internet je postavljao fotografije čuvara suda i pisao "mete poznate", preneo je Rojters.

Takođe, govorio je o želji da muči i ubija američke ili britanske vojnike, rekao je komandant policijske jedinice Londona za borbu protiv terorizma Dominik Marfi, dodajući da je brzina radikalizacije Kinga neverovatna.

On je potvrdno odgovorio na pitanje novinara, da li ga je policija uhapsila svega nekoliko sati pre nego što je planirao da izvrši napad u maju prošle godine.

King je u januaru priznao da je pripremao terorističke napade, a pred londonskim sudom Old Bejli osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Policija je dodala da je upozorena u aprilu 2022. godine da tinejdžer, koji je živeo sa majkom i dve sestre u Eseksu, severoistočno od Londona, pokazuje izrazito ekstremističko ponašanje.

Nadgledao je policijsku stanicu u Stratfordu, istočni London, pratio policajce na dužnosti i zvaničnike lokalnog suda, a dan pre hapšenja snimio je vojne barake.

Posle hapšenja, utvrđeno je da je pokušao onlajn da kupi noževe i mač.

U rancu su mu pronađene naočare specijalaca i rukavice koje je kupio, kao i zastava povezana sa Islamskom državom i fantomka.

Tokom onlajn razgovora sa neimenovanom mladom ženom na Snepčetu, govorio je o tome kako će postati mučenik, kako će izvesti javne napade i kako želi da ubije nevernike.

Marfi je, međutim, rekao da ne izgleda da je radio u tandemu sa nekim, i dodao da je King odlazio u džamije gde je pričao o nasilnom džihadu, ali da su ga tamo upozoravali na ponašanje.