19. jun 2024 13:47

Kineska policija istražuje slučaj pranja novca u vezi sa drogom nakon američke dojave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineska policija istražuje slučaj pranja novca u vezi sa drogom nakon američke dojave

Foto: Shutterstock.com/ busliq, ilustracija

PEKING - Kineska policija istražuje slučaj pranja novca koji je povezan sa drogom, nakon što je dobila dojavu iz Sjedinjenih Američkih Država, saopštili su danas lokalni mediji.

SAD i Kina ponovo su početkom godine započele pregovore o zajedničkoj borbi protiv narkotika, a kinesko odeljenje za javnu bezbednost pohvalilo je pomenuti slučaj kao uspešan primer kinesko-američke saradnje u borbi protiv droge, prenosi Rojters.

Kako su mediji preneli, čini se da te vesti potkrepljuju informacije koje je juče objavilo američko ministarstvo pravde, u kojima je bilo navedeno da je meksički kartel Sinaloa bio u zaveri sa grupama iz Kalifornije koje su povezane sa kineskim podzemnim bankarstvom kako bi oprale novac od trgovine drogom, čiji se iznos procenjuje da je veći od 50 miliona dolara.

Kineski državni mediji naveli su da je, nakon dojava iz SAD, istraga otkrila da je od 2017. godine čovek po imenu Tong otvorio prodavnicu automobila u Americi, gde se kasnije i ilegalno trgovalo devizama, saopštile su novinske kuće Sinhua i CCTV. Osumnjičeni je uhapšen i slučaj je pod istragom, javili su državni mediji.

Sjedinjene Američke Države, gde je zloupotreba fentanila glavni uzrok smrti, zalagale su se za dublju saradnju organa za sprovođenje zakona, uključujući i borbu protiv nezakonitog finansiranja, i dalju kontrolu hemikalija koje se mogu koristiti za proizvodnju fentanila.

Državna televizija CCTV saopštila je da je kineska Nacionalna zdravstvena komisija odlučila da od 1. jula uključi 46 supstanci na "dodatnu listu kontrolisanih nefarmaceutskih narkotika i psihotropnih lekova".

Ove vesti dolaze pošto se očekivalo da Rahul Gupta, direktor Kancelarije za nacionalnu politiku kontrole droga Bele kuće, doputuje u Peking kako bi se sastao sa visokim kineskim zvaničnicima.

Nacionalna kancelarija za kontrolu droga objavila je danas i svoj godišnji izveštaj o stanju droga, u kojem se navodi da su vlasti rešile ukupno 42.000 slučajeva u vezi sa drogom, uhapsile 65.000 osumnjičenih za kriminal i zaplenile 25,9 tona raznih droga.