15. jul 2024 12:26

Poziv Fon der Lajen da poboljša transparentnost da bi zaštitila evropsku demokratiju

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BRISEL/KELN - Nekoliko organizacija koje se zalažu za transparentnost pozvale su danas predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da, ako bude ponovo izabrana na tu funkciju, jedan od njenih prvih zvaničnih postupaka bude da "konačno prepozna" pretnju demokratiji Evropske unije i obezbedi pravilnu primenu pravila o transparentnosti, koja su potrebna za upravljanje procesom kreiranja evropskih politika.

U otvorenom pismu, upućenom Fon der Lajen, organizacije Opservatorija korporativne Evrope, Lobi Kontrol, Transparensi internešenel EU i Gud Lobi upozorile su da je evropska demokratija u opasnosti.

"Autoritarne države izvan EU imaju za cilj da destabilizuju institucije EU. Stranke krajnje desnice sa autoritarnom agendom sada drže četvrtinu mesta u Evropskom parlamentu. Istovremeno, lobisti sa upitnim namerama imaju koristi od loše sprovodenih pravila EU o lobiranju", navodi se u pismu organizacije Transparensi internešnal EU.

Istovremeno se ocenjuje da su skandali, kao što je Katergejt, koji se zasniva na sumnjama da su zvaničnici Evropskog parlamenta, lobisti i njihove porodice bili pod uticajem vlada Katara, Maroka i Mauritanije baveći se korupcijom, pranjem novca i organizovanim kriminalom, "jasno pokazali da Evropa nije adekvatno naoružana protiv takvog neprimerenog uticaja".

"Registar transparentnosti EU ne samo da i dalje sadrži velike rupe, već ga nedostatak praćenja, resursa i sprovođenja u stvari čini nepodobnim da identifikuje neprikladan uticaj na politički proces", navodi se u saopštenju i poziva Fon der Lajen da deluje po tom pitanju "čim njen kabinet bude uspostavljen".

Ocenjuje se da "samo strogim i nametnutim pravilima lobiranja EU može da se zaštiti od sumnjivih pokušaja da se neopravdano utiče na njene odluke" i poručuje da novoformirano telo Komisije za etička pitanja, koje ima zadatak da stvori etički okvir za devet institucija EU, mora da ima neophodne resurse i ovlašćenja da nadgleda i sprovodi ova pravila.

Upozorava se i da "postoje alarmantni znaci da, u vreme žestokih geopolitičkih sporova i borbi za moć, korporativno blagostanje ima prioritet u odnosu na opšte dobro".

"Stoga zahtevamo da novi predsednik Komisije obezbedi da se zaštiti demokratsko kreiranje politike u vezi sa evropskim Evropskim zelenim dogovorom i drugim važnim politikama od javnog interesa. Ne smemo da, radi kratkovidih dobitaka, ugrozimo politike koje imaju za cilj da obezbede naš dugoročni prosperitet", navodi se u pismu.

Organizacije su poručile da će otvoreno pismo predati i poslanicima Evropskog parlamenta kako bi im omogućili da ove zahteve za zaštitu transparentnosti postave kao uslov za ponovni izbor Fon der Lajen na čelu Evropske komisije.

Evropski parlament trebalo bi da u četvrtak, 18. jula, glasa o ponovnom izboru Fon der Lajen na čelu Evropske komisije.