15. jul 2024 14:30

Turska obeležava osmu godišnjicu smrtonosnog pokušaja državnog udara

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Orhan Cam, ilustracija

ANKARA - U Turskoj se danas obeležava Dan demokratije i nacionalnog jedinstva u znak sećanja na neuspeli pokušaj puča 2016, u kojem su živote izgubile 252 osobe, a 2.734 ljudi je ranjeno.

Dan sećanja je ustanovljen 2016, a od tada se obeležava svakog 15. jula u znak nacionalnog jedinstva i sećanja na nastradale, uz ceremonije širom zemlje, prenosi Anadolija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan položio je cveće na spomenik Mostu mučenika u Istanbulu i poručio da je ponosan kada se priseća "herojskog otpora nacije protiv tenkova i smrtonosnog oružja".

Kasnije bi trebalo da učestvuje u programu komemoracije u predsedničkom kompleksu u Ankari.

Za organizaciju pokušaja puča sumnjiči se Fetulah Gulen, vođa istoimenog pokreta, koja je u Turskoj pre osam godina proglašena terorističkom organizacijom (FETO), a Ankara je tražila izručenje Gulena iz SAD, gde on boravi od 1999. godine.

Ankara takođe optužuje FETO da stoji iza dugotrajne kampanje za rušenje države kroz infiltraciju u turskim institucijama, posebno vojsci, policiji i pravosuđu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev uputio je pismo Erdoganu u kojem izražava poštovanje prema onima koji su žrtvovali svoje živote da bi sprečili pokušaj puča.

Alijev je istakao da će Dan demokratije i nacionalnog jedinstva zauvek simbolizovati solidarnost, borbu i nacionalno jedinstvo turskog naroda.

''Narod i država Azerbejdžan su najoštrije osudili ovu izdaju i, kao i uvek, stali uz bratsku tursku državu i narod'', rekao je Alijev.