16. jul 2024 12:17

Neredi u Keniji: Policija ispalila suzavac na demonstrante

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Brian Inganga

NAJROBI - Policija u Keniji ispalila je danas suzavac kako bi rasterala stotine demonstranata koji protestuju zbog predloženog povećanja poreza, pozvali na "potpuno zatvaranje" zemlje.

Protesti su stvorili najveću krizu u dvogododišnjem mandatu predsednika Vilijama Ruta i nastavili su se, iako u manjem odzivu, čak i nakon što je predsednik povukao 2,7 milijardi dolara povećanja poreza i otpustio skoro ceo svoj kabinet, prenosi Rojters.

Mnogi demonstranti traže da Ruto podnese ostavku, okrivljujući ga za loše upravljanje državom, korupciju i smrt desetina demonstranata tokom ranijih antivladinih skupova.

Rutova kancelarija najavila je da će ove nedelje razgovarati sa predstavnicima demonstranata i razmotriti njihove pritužbe, ali nije bilo naznaka da su ti razgovori počeli.

Većina vodećih aktivista koji stoje iza protesta odbili su poziv, umesto toga pozvali su na hitne akcije.

Protesti su počeli mirno, ali su kasnije prerasli u nasilne. Neki demonstranti 25. juna upali su u parlament, a policija je otvorila vatru.

Grupe za ljudska prava saopštile su da je u protestima ubijeno više od 40 ljudi.

Ruto je u ponedeljak optužio američku filantropsku organizaciju "Ford", da sponzoriše one koji su izazvali "nasilje i haos" u Keniji, ali za svoje tvrdnje nije pružio dokaze.

"Ford" je odbacio te optužbe, rekavši da nije finansirao, niti sponzorisao proteste.