16. jul 2024 12:37

Velški premijer Von Geting podneo ostavku

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, Pool/Alastair Grant

KARDIF - Velški premijer Von Geting danas je podneo ostavku na tu funkciju nakon višemesečnih tenzija u Senedu, nacionalnoj skupštini Velsa.

Gardijan navodi da njegova ostavka dolazi nakon što su četiri velška ministra povukla sa svojih funkcija u sračunatom potezu da prisile Getinga da učini isto.

Geting, prvi crni lider jedne evropske zemlje, odbio je da podnese ostavku u junu uprkos što mu je Senedu izglasano nepoverenje.

Na to glasanje pozvali su konzervativci zbog donacije od 200.000 funti Getingovoj kampanji, koju je dala osoba koja je prethodno bila osuđivana za ekološke prekršaje.

On se takođe našao pod pritiskom zbog otpuštanja Hane Blitin sa funkcije ministra za socijalno partnerstvo, za koju je smatrao da je u javnost pustila poruke vezane za pandemiju kovida.

Pre Getingove ostavke, suočavao se sa još jednim potencijalno štetnim glasanjem u Senedu u sredu nakon što su velški konzervativci podneli predlog da ga pokušaju da ga primoraju da objavi dokaze koje je koristio za smenu Blajtina.