17. jul 2024 13:49

Sud pravde EU potvrdio da Bajtdens ne može da izbegne Zakon o digitalnim tržištima

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Matt Slocum

BRISEL - Sud pravde Evropske unije je danas potvrdio prethodnu odluku Evropske komisije (EK) da označi kineski Bajtdens, matičnu kompaniju Tiktoka, kao takozvanog "čuvara kapije" (sa dominantnim položajem na tržištu) u skladu za evropskim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Pomenuti sud je odbacio sve argumente kompanije Bajtdens koja se žalila na odluku Evropske komisije i naveo da firma zauzima konsolidovanu poziciju na tržištu i da ima potencijal da unovči svoje korisnike, prenosi briselski Euraktiv.

Portparol Tiktoka je naveo da je kompanija razočarana presudom i da će razmotriti dalje pravne korake, ali da će se u međuvremenu uskladiti sa obavezama koje proističu iz DMA.

Evropska komisija je u septembru prošle godine označila neke velike tehnološke kompanije kao što su Alfabet, Epl, Meta, Amazon, Majkrosoft i kineski Bajtdens za takozvane "čuvare kapije" na koje se odnose stroža pravila Zakona o digitalnim tržištima kako bi se obezbedila fer konkurencija u ključnim sektorima.

Kineska firma se u novembru žalila na ovu kategorizaciju, tvrdeći da nema konsolidovanu poziciju na tržištu i da ne ispunjava ni druge uslove, prenosi Blumberg.