17. jul 2024 14:54

Evropa strahuje da izborom Vensa za potpredsednika Tramp planira pritisak na Kijev

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Consolidated News Photos

VAŠINGTON  - Izbor J.D. Vensa za potpredsedničkog kandidata Donalda Trumpa razbuktao je strahove u Evropi da bi aktuelni senator iz Ohaja na položaju potpredsednika SAD u spoljnim poslovima favorizovao politiku "Amerika na prvom mestu", što bi moglo da kulminira američkim pritiskom na Kijev da popusti pred Vladimirom Putinom i zatraži mir s Rusijom, ukazao je neimenovani evropski diplomata na službi u Vašingtonu.

"To je loše za nas, ali je za Ukrajinu to strašna vest. Vens nije naš saveznik", rekao je evropski diplomata u razgovoru sa izveštačem londonskog dnevnika Gardijan.

Strane diplomate i posmatrači često ističu da je nemoguće sa sigurnošću znati šta će nepredvidivi Tramp učiniti ako bude pobedio na novembarskim predsedničkim izborima.

Neki ipak smatraju da bi ljudi čija imena su spominjana kao moguća kadrovska rešenja za visoke položaje u novoj Trampovoj administraciji, poput bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena, održali status kvo u spoljnoj politici dok bi se Tramp fokusirao na unutrašnjepolitička pitanja.

Međutim, potencijalna Trumpova administracija sada ima znatno energičnijeg potpredsednika koji će podsticati Trumpov skepticizam prema Ukrajini i Evropi, istovremeno podržavajući agresivnu globalnu trgovinsku i spoljnu politiku Bele kuće.

"Senator Vens je prošlog proleća bio jedan od vodećih protivnika novog paketa pomoći Ukrajini i izrazio je ravnodušnost prema tome šta se dešava u tom ratu", rekao je Majkl Mekfol, bivši američki ambasador u Rusiji i direktor Instituta za međunarodne studije Friman Spogli.

Prema njegovim rečima izborom Vensa za potpredsednika Tramp je američkim biračima jasno predstavio svoje spoljnopolitičko usmerenje.